Ακάρ: Ζήτησε μείωση του ελληνικού εναέριου χώρου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μόλις 15 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ την Τετάρτη στο περιθώριο των εργασιών της διήμερης Συνόδου των ομολόγων τους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος υπουργός έθεσε ευθέως ζήτημα μείωσης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 ναυτικά μίλια (σ.σ. έχει ορισθεί το 1931) στα 6 ν.μ., ώστε να εναρμονισθεί με το εύρος των χωρικών υδάτων.

Μάλιστα οι Τούρκοι για να “υποστηρίξουν” τις θέσεις τους προχώρησαν -σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ- σε 68 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων πέντε υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά (Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες), το ίδιο 24ωρο κατά το οποίο ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των δύο υπουργών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον ομόλογο του την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης ανοικτού διαύλου διαλόγου και επιβεβαίωσαν την συνάντηση διευρυμένων στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα το διάστημα 17-21 Φεβρουαρίου για συνομιλίες επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να προτείνει τη δημιουργία, όπως έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, απευθείας τηλεφωνικής “κόκκινης γραμμής” μεταξύ των αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας των δύο χωρών, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αεροπορικού ατυχήματος.

Στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα στρατιωτικής συνεργασίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Άντριι Ζαγκορόντνιουκ , ενώ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Μάρκ Έσπερ, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Χουλουσί Ακάρ είχε ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις στήριξης των ΗΠΑ προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ίντλιμπ της βορειοδυτικής Συρίας ενώ στη συνάντηση με τον Μαρκ Έσπερ τονίστηκε η ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από το ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη περιοχή.