Προσφυγικό: Διαμαρτυρία των νησιωτών στο κέντρο της Αθήνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας πραγματοποίησαν, το πρωί κάτοικοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων νησιών του Βορείου Αιγαίου, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη ακινήτων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά.

Για τον λόγο αυτό κλειστά παρέμειναν για περίπου δύο ώρες και τα δύο ρεύματα στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Hilton. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου και φώναξαν συνθήματα «Όχι άλλη Μόρια», «Όχι σε κάθε νέα δομή».

Μάλιστα  τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο, έκαναν την εμφάνισή τους τα στελέχη της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός. Η παρουσία των στελεχών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την αντίδραση των διαδηλωτών, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν «έξω οι φασίστες»

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζήτησε με ανακοίνωση της τη στήριξη του συλλαλητηρίου και από νησιώτες που ζουν στην Αθήνα. Ήδη με ψήφισμά τους 12 Διοικητικά Συμβούλια Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής στήριξαν την σημερινή κινητοποίηση, ζητώντας την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την κατάργηση όλων των δομών στα συγκεκριμένα νησιά.

Συγκεκριμένα, το ΠΕΣΥ Βορείου Αιγαίου αποφάσισε: Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης, διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ,  αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες, να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων και τέλος να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ.