Πτώση ρεκόρ της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

O πλέον πιο δύσκολος μήνας αποδεικνύεται ο Φεβρουάριος για το πετρέλαιο, με την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται σε διχασμό για το αν τελικά ο κορωνοϊός αποδειχθεί, στην πορεία, μεγαλύτερος κίνδυνος από τα αναμενόμενα.

Αυτό το μήνα, με την επιδημία του νέου ιού συνεχώς να εξαπλώνεται, η τιμή του πετρελαίου βυθίστηκε περί το 20% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου και οι αναλυτές υπολογίζουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα μειωθεί, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει την πρώτη μείωση της ζήτησης την τελευταία δεκαετία.

Η σημαντική επιβράδυνση που υπέστη η κινεζική οικονομία,λόγω του νέου ιού, είναι καθοριστική για την παγκόσμια οικονομία, που επηρρεάζει δραστικά τον μαύρο χρυσό, καθώς η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή και καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως. μΌσο η Κίνα βρίσκεται σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, τόσο θα πλήττεται η αγορά πετρελαίου.

Συνολικά για το 2020 η ΙΕΑ υποβάθμισε την εκτίμησή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης 365.000 βαρέλια ημερησίως ή 30%, σε σχέση με τους υπολογισμούς του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι όλα δείχνουν πως το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 450.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώνονται κατά -0,14% στα 56,26 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου στο ξεκίνημα της Παρασκευής αυξάνονται κατά 0,02% στα 51,43 δολάρια το βαρέλι.