Τραμπ: Αύξησε στο 15% τους δασμούς στα αεροσκάφη της Airbus – Η απάντηση της εταιρείας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αργά την Παρασκευή ότι αυξάνει στο 15% τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλει στα αεροσκάφη της Airbus τα οποία εισάγονται από την Ευρώπη, αρχής γενομένης στις 18 Μαρτίου.

Τιμωρητικό μέτρο

Οι δασμοί αυτοί βρίσκονταν στο 10% από τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να ακριβύνει εισαγόμενα ευρωπαϊκά αγαθά αθροιστικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, επιβάλλεται μετά τη δήλωση του Τραμπ στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι καιρός να αρχίσει να διεξάγεται «πολύ σοβαρά» διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για νέα εμπορική συμφωνία.

Η Airbus απαντά στον Τραμπ για την αύξηση των δασμών

Η απόφαση της κυβέρνηση των ΗΠΑ να αυξήσει τους δασμούς που επιβάλλει στα εισαγόμενα αεροσκάφη της Airbus από το 10 στο 15% στις 18 Μαρτίου θα πλήξει τις αμερικανικές εταιρείες αεροπορικών μεταφορών, που ήδη αντιμετωπίζουν έλλειψη αεροπλάνων, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.

«Πιο δύσκολες οι διαπραγματεύσεις»

Η Airbus πρόσθεσε ότι η αύξηση των δασμών θα καταστήσει πιο δύσκολες τις προσπάθειες να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη διένεξη ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και την ΕΕ.

Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συζητά με τους πελάτες της στις ΗΠΑ «για να αμβλυνθούν οι συνέπειες [της αύξησης] των δασμών όσο είναι εφικτό», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ θα μεταβάλουν τη θέση τους.

«Αψηφά τις αμερικανικές εταιρείες»

Η απόφαση του USTR «αψηφά» το ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες απεύχονταν την αύξηση των δασμών και τόνιζαν πως «εκείνες – και το επιβατικό κοινό στις ΗΠΑ – θα κληθούν σε τελευταία ανάλυση να πληρώσουν το κόστος αυτών των δασμών», έκρινε η εταιρεία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ