Λιμάνια: Ελληνοαμερικανικό σχήμα για Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Καβάλα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ελληνοαμερικανικό σχήμα σχεδιάζει να διεκδικήσει στους διεθνείς διαγωνισμούς που θα γίνουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», βασικοί «παίκτες» θα είναι ο ελληνικός όμιλος Goldair, η αμερικανική SSA Marine, η οποία διαχειρίζεται λιμάνια και διακινεί περισσότερα από 14 εκατ. teu ετησίως, καθώς και ο επενδυτικός οίκος Black Summit Financial Group.

Οι τρεις βασικές εταιρείες του σχήματος, μαζί με τους υπόλοιπους συνεταίρους τους, σε περίπτωση που επιτύχουν τον στόχο τους και πάρουν τα λιμάνια «στα χέρια τους», σχεδιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επενδύσουν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας συνολικά, και να φέρουν νέα φορτία στη χώρα.

Την είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας πέρασαν χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Goldair Kαλλίνικος Καλλίνικος και ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων Βασίλης Μαγκλάρας, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Η συνάντηση έγινε προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το επενδυτικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί για την από κοινού διεκδίκηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλας, τα οποία, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, είναι προς ιδιωτικοποίηση το προσεχές διάστημα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο όμιλος Goldair συνιστά έναν σημαντικό εταίρο στο συνολικό επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες πολυεθνικές αμερικάνικες εταιρείες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Καλλίνικος Καλλίνικος δήλωσε: «Η συνεργασία του ομίλου μας με πολυεθνικές επιχειρήσεις υψηλού κύρους αμερικανικών συμφερόντων προκειμένου να συμμετέχουμε ως κοινοπρακτικό σχήμα στις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις των Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Βόλου, συνιστά για εμάς στρατηγικό στόχο. Ο όμιλός μας με την ηγετική του παρουσία στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και logistics στην Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος ώστε τα συγκεκριμένα λιμάνια να εξελιχθούν σε πόλους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εν συνόλω αλλά και των τοπικών οικονομιών, καθιστώντας παράλληλα τη χώρα μας πρωταγωνιστή στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών στην ΕΕ».