fbpx
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς μέσα μεταφοράς αύριο – Ποιοι απεργούν

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει αύριο και για 24 ώρες η χώρα και στην Αθήνα αναμένεται κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς τραβούν χειρόφρενο όλα τα μέσα μαζικής  μεταφοράς.

Στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και το ΠΑΜΕ  κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου συμμετέχουν η ΣΤΑΣΥ, η ΠΕΝΕΝ, το Σωματείο Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Λογιστών, αλλά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Έτσι, αύριο, η πρωτεύουσα αναμένεται να μείνει χωρίς μέσα μεταφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της απεργίας. Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας η Τροχαία ανακοίνωσε ότι αύριο δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας δηλαδή ο δακτύλιος ενώ θα επιτρέπεται και η χρήση των λεωφορειολωρίδων από όλα τα οχήματα.

Την ίδια στιγμή, άτυπη οδηγία ώστε να επιδεικνύεται «μερική ανοχή» για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα δόθηκε στη Δημοτική Αστυνομία. Να σημειωθεί ότι αύριο θα παραμείνουν δεμένα και τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΕΝΕΝ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Παράλληλα στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος.

Τι ζητούν οι απεργοί

Η απεργία γίνεται με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%». Και ζητά: Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης., πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, Δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του ΗΛΠΑΠ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι κόστος ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ τονίζει: «Η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία».

Τέλος απεργιακές συγκεντρώσεις εκτός από την Αθήνα θα πραγματοποιηθούν από τα εργατικά κέντρα στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ