Δεμένα αύριο τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της απεργίας της ΠΕΝΕΝ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Δεμένα θα είναι αύριο τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η οποία συμμετέχει στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Η απεργία θα ισχύει για όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την απεργία, επισημαίνει ότι “η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στην Βουλή εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με τον νέο νόμο διατηρούνται τα αυξημένα όρια ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες, οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα.

Επιπλέον, τονίζεται ότι “κυβέρνηση και κεφάλαιο την ίδια στιγμή στην αντιλαϊκή ατζέντα τους έχουν βάλει πλώρη να κλιμακώσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και σειρά τώρα παίρνουν ΔΕΗ – ΕΛΤΑ – Λιμάνια – Λάρκο – Νοσοκομεία – δήμοι που βγαίνουν είτε συνολικά είτε κερδοφόρα κομμάτια στο σφυρί και με τον τρόπο αυτό παραδίδονται έναντι πινακίου φακής στα εγχώρια και πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα”.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ
“Στον χώρο της Ναυτιλίας το κοινό μέτωπο εφοπλιστών – κυβέρνησης θέτει άμεσα ως προτεραιότητα την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία και τον διωγμό των εναπομεινάντων Ελλήνων Ναυτεργατών προκειμένου να “ανακάμψει” το ελληνικό νηολόγιο.

Στον χώρο της επιβατηγού Ναυτιλίας οι κουτσουρεμένες οργανικές συνθέσεις διαμορφώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς με εντατικοποίηση, δραματικά επιβαρυμένα ωράρια εργασίας, με συστηματική παραβίαση των όρων εργασίας και των ΣΣΕ….

Ταυτόχρονα οι ΣΣΕ στα Ποντοπόρα , τα Μεσογειακά Φ/Γ – Δ/Ξ και τα Φορτηγά κάτω των 500 κόρων εξακολουθούν να είναι οι μισθοί στα επίπεδα του 2010 με ευθύνη του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού οι οποίες δυνάμεις παρέχουν ασυλία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και άτυπα έχουν δώσει την συναίνεσή τους και έχουν υπογράψει μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη με τα μεγάλα αφεντικά τους….”

Στα πλαίσια αυτής της κατεύθυνσης και σε αυτή την προοπτική η ΠΕΝΕΝ για άλλη μια φορά συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το Ε.Κ. Πειραιά και καλεί τα μέλη μας να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 18 Φλεβάρη 2020 έχοντας το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

Απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση.
Καμιά ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις συνθέσεις στην επιβατηγό Ναυτιλία και των εγκριτικών πράξεων (όρος 8 άρθρο 13 Ν.Δ 2687/53).
Όχι στα νέα μέτρα κυβέρνησης – εφοπλιστών για κατάργηση των ΣΣΕ και των Ελλήνων Ναυτεργατών στην ποντοπόρο Ναυτιλία.
Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Τήρηση της νομοθεσίας και των ΣΣΕ στην επιβατηγό Ναυτιλία.
Αυτοτέλεια ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας και Οίκο Ναύτη
Άμεσα μέτρα για την ανεργία, ουσιαστική αύξηση και επιμήκυνση των επιδομάτων με κατάργηση του Π.Δ περί έννοιας άνεργων Ναυτικών.
Επέκταση του νόμου 1264/82 για το Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Δραστική μείωση της φορολογίας των Ναυτικών.
Όχι στο MasterPlan της Cosco, να κλείσουν άμεσα τα καζάνια (Πέραμα) και η ρυπογόνος επιχείρηση OILONE (Δραπετσώνα).

Η απεργία ξεκινάει στις 18/2/2020 ώρα 00.01 και ολοκληρώνεται στις 18/2/2020 ώρα 24.00.