Μηταράκης: “Παγώνουν για μία εβδομάδα οι επιτάξεις στα νησιά”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το “πάγωμα” της διαδικασίας επιτάξεων εκτάσεων στα νησιά έως την ερχόμενη Δευτέρα ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, έτσι ώστε να υπάρξει νέος γύρος διαλόγου με τους τοπικούς φορείς.

Ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια και δεσμεύτηκε ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που θέτει στους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλλει η ΕΕ ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

O κ. Μηταράκης πρότεινε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο όταν επιστρέψει από το Βερολίνο και ο κ. Μουτζούρης από τις Βρυξέλλες ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία του διαλόγου.

“Όσο διαρκεί η επίταξη δεν κάνουμε κανένα διάλογο… Θα κάνουμε διάλογο από μηδενική βάση γιατί μπορούμε να βρούμε μια πιο έξυπνη λύση”, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, ανέφερε εξάλλου ο υπουργός Μετανάστευσης σε ενημέρωση που έκανε την Κυριακή σε στελέχη της ΝΔ την Κυριακή, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.