Ως πιστωτικά θετική εξέλιξη κρίνεται η νέα ομολογιακή έκδοση Tier II της Τράπεζας Πειραιώς
από τη Moody’s
«Η νέα έκδοση ομολόγου Tier II ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς και παράλληλα στηρίζει τις προσπάθειες της τράπεζας για την επερχόμενη τιτλοποίηση προβληματικών δανείων», σημειώνει η Moody’s στην έκθεσή της.
Ο οίκος κρίνει ως πιστωτικά θετική εξέλιξη την έκδοση του ομολόγου, καθώς στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, προσθέτοντας περίπου 110 μονάδες βάσεις στον αντίστοιχο δείκτη (CAR) και ανοίγει το δρόμο να εκπληρωθεί το στρατηγικό πλάνο για σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια. Παράλληλα, όπως σημειώνει, ο οίκος, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης.
“Εκτιμούμε ότι το νέο pro forma CAR της τράπεζας έχει αυξηθεί σχεδόν στο 17,1% μετά από την έκδοση του Tier 2 σε σύγκριση με τη διαδικασία επανεξέτασης της απαίτησης για CAR 14,25%”, αναφέρει η Moody’s.
Σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, η τράπεζα επιταχύνει τη μείωση των NPEs, με στόχο να διαμορφωθούν σε λιγότερο από 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου Tier II με επιτόκιο 4,25%.
Οι προσφορές για το ομόλογο ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την ομολογιακή έκδοση του Ιουνίου.