«Ναι» στις κλειστές δομές από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο Έλληνας πρόεδρος του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Βουλή, ανάφερε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ποτέ δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι απαγορεύονται οι κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, αντιθέτως όπως είπε «όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο πέντε (αφορά την προσωπική ελευθερία και την ασφάλεια) σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ανοικτές και δεν μπορούν να το επικαλεστούν».

Μάλιστα, κατά τον ίδιο δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν να βγαίνουν (ελεγχόμενα) από τις κλειστές δομές και μετά να επανέρχονται.

Ως προς τα εξωτερικά σύνορα, ο κ. Σισιλιάνος υπογράμμισε ότι όχι μόνον υπάρχει δικαίωμα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, αλλά και υποχρέωση φύλαξης τους έναντι των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε..

Σχετικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους μετανάστες και πρόσφυγες, τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Σισιλιάνο, ένα ζήτημα κράτησης εφόσον -και στο μέτρο που- υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες. «Δηλαδή, κράτηση σε ειδικούς χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν για τους ανήλικους με μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ξέρετε και ο κύριος Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την ευαισθησία του για το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε.

Ως προς το ζήτημα της μη επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Σισιλιάνος είπε: «Ασφαλώς πρόκειται για ογκόλιθο του προσφυγικού δικαίου στο άρθρο 33 της Σύμβασης Γενεύης, αλλά βεβαίως αυτό αφορά τους αιτούντες άσυλο. Δεν αφορά τους υπόλοιπους. Εξ ου και η διάκριση των δύο καθεστώτων θα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια».

Συνεχίζεται το «αντάρτικο» στα νησιά

Στο μεταξύ οι νησιώτες δεν θα πάνε στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Ασύλου Νότη Μηταράκη. «Ας μην περιμένει αδίκως» διεμήνυσε το μεσημέρι της Τρίτης, με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ματαιώνοντας έτσι τη συνάντησή του -και των άλλων αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου- με τον υπουργό.

Ο περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι η συμφωνία υπήρξε, ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν σε διαπραγμάτευση σε μηδενική βάση για τις δομές στα νησιά. Από την άλλη, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η συνάντηση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, επρόκειτο να γίνει, προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υποδείξουν θέσεις γι’ αυτές τις δομές, με τις οποίες συμφωνούν.

Ο κ. Μουτζούρης στην ανάρτηση του αναφέρει:

«Την Δευτέρα το πρωί συμφωνήθηκε σε δημόσια εκπομπή να “παγώσουν” τα μέτρα επιτάξεως εκτάσεων και νομοθετικού περιεχομένου έως την επόμενη εβδομάδα και να ξαναγίνει διάλογος από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Τώρα το υπουργείο ισχυρίζεται, ότι το μόνο που αναμένει είναι “υπόδειξη θέσεων για τις νέες δομές”. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟ. Πρόκειται για εν συνεχεία αλλαγή στάσεως της. Ας μην περιμένει αδίκως!».