Νέα χρεωκοπία για την Αργεντινή; Τι λένε οι αναλυτές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ένα βήμα πριν την τελική χρεωκοπία βρίσκεται η Αργεντινή, σύμφωνα με αναλυτές. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε η χώρα θα οδηγηθεί στην ένατη επίσημη χρεοκοπία στην ιστορία της!

Αναλυτές δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος ακόμη μίας καταστροφικής επίσημης χρεοκοπίας, με τους επενδυτές να αναμένουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αναδιάρθρωση του χρέους της..

Εξάλλου, το ΔΝΤ έχει στείλει στην Αργεντινή, ομάδα οικονομολόγων του για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει επισήμως ανακοινώσει ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση τμήματος του χρέους της, ύψους 100 δισ. δολ., μεταξύ αυτών 44 δισ. δολ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι διαπραγματεύσεις, ολοκληρώνονται την Τετάρτη και επικεντρώνονται στην προσπάθεια αποφυγής μιας τραγικής επανάληψης της χρεοκοπίας της χώρας, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σημειώνεται ότι το 2001, η Αργεντινή είχε χρεοκοπήσει επί χρέους περίπου 100 δισ. δολ, γεγονός που οδήγησε
στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας και οδήγησε εκατομμύρια πολίτες στην φτώχεια.
Μάλιστα, διάχυτη είναι η αντίληψη στην Αργεντινή, ότι οι ευθύνες ανήκουν στο ΔΝΤ, λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε τότε, μετά την χρεοκοπία στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μην συμφωνήσει με τις περικοπές κρατικών δαπανών που ζητεί το ΔΝΤ από χώρες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το χρέος τους, ωστόσο προσπαθεί ταυτόχρονα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του μεγαλύτερου δανειστή της.

Αναμένει επίσης το πράσινο φως του Ταμείου προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά, είναι ιδιαίτερα αρνητικό στην προοπτική να αποδεχθεί απώλεια χρημάτων από το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει χορηγήσει ποτέ σε χώρα.

Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg την Κυριακή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να “κουρέψει” μέρος του δανείου 44 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στο Μπουένος Άιρες.