Βρούτσης για το ασφαλιστικό: “Το νομοσχέδιο έχει κοινωνικό πρόσημο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις βασικές αρχές που διέπει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει κοινωνικό πρόσημο, με έντονη αναπτυξιακή λογική και προοπτική και διαμορφώνει σταθερό ασφαλιστικό σύστημα με εγγυημένες όλες τις συντάξεις.

Όπως είπε, “για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα γίνουν αυξήσεις. «Με αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλάζει όλη η φιλοσοφία. Από ένα σύστημα το οποίο δεν ήταν ελκυστικό, μετά τα 25 χρόνια, πλέον, οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν αύξηση στην ανταποδοτικότητα της σύνταξής τους, μετά τα 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για εισφορές επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, ο κ.Βρούτσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πια κλάσεις, που συνέδεαν την ασφαλιστική εισφορά με τα χρόνια εργασιακού βίου, καθώς και ότι οι εισφορές αποσυνδέονται πλήρως από το εισόδημα.

«Πλέον, θεσπίζονται επτά ελεύθερες κατηγορίες και δίνεται η δυνατότητα επιλογής μιας κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους» ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από ελευθερία, απλότητα και ευελιξία.

«Θεσπίζεται ειδική μέριμνα για τους νέους, μέσα από ένα πενταετές πλαίσιο προστασίας με ειδική κατηγορία εισφοράς πιο ευνοϊκή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στόχος είναι, την 1η Ιουνίου 2020, να εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις στην Ελλάδα.