Εκτός φορολογικών παραδείσων η Τουρκία -Χάδι από την ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στη «γκρίζα λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους φορολογικούς παραδείσους φιλοξενείται ο Παναμάς, οι Σεϋχέλλες, Νήσους Κέιμαν και το Παλάου. Παράλληλα, το Eurogroup κράτησε την Τουρκία εκτός φορολογικών παραδείσων .

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, η ΕΕ βάζει και τα «δύο της πόδια σε ένα παπούτσι» όταν έρχεται αντιμέτωπη με την Τουρκία.

Η ΕΕ είναι αρκετά διστακτική στην επιβολή κυρώσεων στην γείτονα χώρα, όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, αλλά και εξαιτίας των τουρκικών απειλών για το προσφυγικό.

Ειδικότερα, η γκρίζα λίστα, συντάχθηκε το 2017 έπειτα από αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και περιλαμβάνει 12 φορολογικές δικαιοδοσίες, όπως τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τα τρία εδάφη των ΗΠΑ –Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Η προσθήκη μίας χώρας στη «γκρίζα λίστα» με τους φορολογικούς παραδείσους πλήττει τη φήμη της χώρας, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της υποβάλλονται σε αυξημένους ελέγχους και υπάρχει κίνδυνος να χάσει κεφάλαια της ΕΕ.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε να δοθεί εκ νέου προθεσμία, ώστε να υλοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, μολονότι η γειτονική χώρα απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή αυτόματες διαβιβάσεις φορολογικών πληροφοριών προς όλα τα κράτη της ΕΕ.

Έτσι, της δόθηκε περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, επειδή υιοθέτησε νομοθετικές αλλαγές για να επιτρέψει την κοινοποίηση δεδομένων, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΕ.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν μοιράζεται φορολογικά δεδομένα με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, τις χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες.

Πρόκειται για μία απόφαση ππυ ελήφθη για πολιτικούς λόγους, καθώς όπως ανέφεραν διπλωμάτες, η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους, παρά τον κίνδυνο να υπονομευθεί η διαδικασία της γκρίζας λίστας της ΕΕ.