Έρχονται αυστηρά πρόστιμα για παραβίαση λεωφορειολωρίδων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην παραβίαση των λεωφορειολωρίδων με στόχο την αξιόπιστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την ταχύτερη διέλευση λεωφορείων και τρόλεϊ από τους επιβαρυμένους άξονες της πρωτεύουσας.

Η διαγράμμιση των λεωφορειολωρίδων σε 9 κομβικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας ολοκληρώθηκε, ενώ η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης έχει ήδη φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Εντός του 2020 θα συντηρηθεί το σύνολο των μήκους 50 χλμ. λεωφορειολωρίδων της πρωτεύουσας, ενώ ψηφιακές κάμερες θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες αναλογικές.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διαγραμμίσεων, ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Η διαγράμμιση των λεωφορειολωρίδων εντάσσεται στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τις αστικές συγκοινωνίες προς όφελος των επιβατών και να εξασφαλίσουμε πως κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας θα λειτουργεί». Όπως επισήμανε η καλύτερη αστυνόμευση δεν είναι το μόνο μέτρο για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Ακολουθούν, η προμήθεια ψηφιακών καμερών για τον καλύτερο έλεγχο των λεωφορειολωρίδων.

«Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα που θα μας βοηθήσουν τόσο στον έλεγχο της κυκλοφορίας όσο και στην έγκαιρη ενημέρωση των επιβατών για τον χρόνο άφιξη των λεωφορείων στις στάσεις. Επιπλέον, σχεδιάζουμε την εγκατάσταση προεξοχών σε 191 στάσεις, κοντά στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα. Η προσπάθεια για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών είναι συνεχής και ο στόχος μας είναι κάθε μέρα να είναι και λίγο καλύτερα» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σωρεία παραβάσεων

Τα αποτελέσματα των ελέγχων, μέσω της συνεργασίας της Τροχαίας και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) στις Αποκλειστικές Λωρίδες Λεωφορείων (Α.Λ.Λ.) είναι θεαματικά. Τον Ιανουάριο του 2020 έναντι του Ιανουαρίου του 2019, αυξήθηκαν σε ποσοστό (1.324%!) οι βεβαιωθείσες παραβάσεις. Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν 1.046 παραβάσεις, έναντι μόλις 79 τον Ιανουάριο 2019, με τον μέσο όρο της προηγουμένης πενταετίας να κυμαίνεται στις 377 παραβάσεις.

Επίσης, αυξήθηκαν σε ποσοστό 317% οι φωτογραφικές κλήσεις από τις κάμερες καταγραφής παραβάσεων του ΟΑΣΑ. Συγκεκριμένα ελήφθησαν 257 φωτογραφικές κλήσεις, έναντι 81 τον Ιανουάριο 2019, με τον μέσο όρο της προηγουμένης πενταετίας να κυμαίνεται στις 132 φωτογραφικές κλήσεις.

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος, επισήμανε ότι «στόχος, μέσω αυτών των παρεμβάσεων, είναι η μείωση των καθυστερήσεων, η αύξηση των συχνοτήτων διέλευσης και κατά συνέπεια η βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού».

Η αύξηση της μέσης ταχύτητας του λεωφορείου από τα 8 χλμ./ώρα στα 13-17 χλμ./ωρα είναι μεταξύ των σημαντικών ωφελημάτων από την αποσυμφόρηση των λεωφορειολωρίδων όπως τονίζει ο ΟΑΣΑ.

Οι λωρίδες που συντηρήθηκαν από τον ΟΑΣΑ το τελευταίο τρίμηνο βρίσκονται στους εξής άξονες: Πειραιώς, Σταδίου, Συγγρού, Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, Ιερά Οδός-Αιγάλεω, Λεωφόρος Δημοκρατίας – Αγ.Ανάργυροι, Εθνάρχου Μακαρίου-Περιστέρι