Κ.Μητσοτάκης: Τα ΗΑΕ να συμμετάσχουν στο ελληνικό success story

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Δύο εβδομάδες μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Άμπου Ντάμπι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε, εκ νέου σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan Ahmed Al Jaber.

Η συνεργασία των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως οι επενδύσεις, γίνεται πλέον στενότερη, λίγο πριν σηκώσει αυλαία το Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας, στο οποίο θα δώσουν το “παρών” κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και 30 μέλη της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

“Είναι χαρά μου να υποδέχομαι την αντιπροσωπεία σας στην Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους ενεπλάκησαν ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτό το ταξίδι γίνεται τόσο σύντομα μετά την πολύ επιτυχημένη επίσκεψή μας στο Άμπου Ντάμπι. Έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη φύση αυτής της σχέσης. Θα καταλήξει σε μία ευρεία και σε βάθος στρατηγική εταιρική σχέση. Νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία και για τη δική σας ομάδα να εξοικειωθεί με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε είμαστε μία σχετικά νέα κυβέρνηση αλλά νομίζω η γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα έχει ήδη αλλάξει σημαντικά”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

“Θέλουμε να κάνουμε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις. Ήδη προκαλούμε σημαντικό ενδιαφέρον για αυτά που γίνονται στη χώρα. Οι αγορές κεφαλαίου επιβραβεύουν την Ελλάδα, προσφέροντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη χώρα, υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση αισιοδοξίας και θέλουμε να διασφαλίσουμε πως τα ΗΑΕ θα είναι μέρος αυτής της success story. Επομένως, είναι πολύ καλό ότι αποφασίσατε να έρθετε με μία τόσο σημαντική αντιπροσωπεία”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, ανέδειξε το γεγονός ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στοχεύει στο να εξερευνήσει διάφορους τομείς συνεργασίας, να προωθήσει τους υφιστάμενους και να προχωρήσει σε μία πολύπλευρη και σε βάθος στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα. “Εγώ και η αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί διάφορους φορείς, την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας“, ανέφερε.

Παράλληλα, στάθηκε στην ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση “Expo 2020” που θα εγκαινιαστεί στο Ντουμπάι τον Οκτώβριο και έδωσε στον πρωθυπουργό ένα βραχιολάκι με το σήμα της έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της διευρυμένης στρατηγικής συνεργασίας, η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρέσβης στα ΗΑΕ, Διονύσης Ζώης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης, Ελένη Σουρανή και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.