Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκης: «Ζητούμε αλληλεγγύη για το προσφυγικό» (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την έμπρακτη αλληλεγγύη των κρατών-μελών της ΕΕ στο προσφυγικό θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

«Οι συνολικοί πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και για τη φύλαξη των συνόρων είναι μειωμένοι σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις. Αυτό είναι ένα λάθος» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και η Frontex.

Παράλληλα, ο κ . Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα έχει ξεκάθαρη εθνική γραμμή στη διαπραγμάτευση. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον» διευκρίνισε.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, διεκδικεί μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, «για να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνουμε στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κυρίως στην περιφέρεια». Παράλληλα, διεκδικούμε πόρους για να γίνει πράξη η δίκαιη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι «δύσκολη και μακρά», ωστόσο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για κοινά αποδεκτή λύση.

Δείτε τι δήλωσε αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου: