Κορωνοϊός: Τεράστια ζημιά στις παγκόσμιες αερομεταφορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορωνοϊού στις παγκόσμιες αερομεταφορές. Ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών από την Ασία, αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τομέα του τουρισμού, με ακυρώσεις πτήσεων και πάγωμα των κρατήσεων.
Ήδη, η “αλυσίδα των ακυρώσεων” έχει διαπέράσει και τα ξενοδοχεία σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα οποία είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα από Κινέζους τουρίστες.

Σχεδόν τα 2/3 των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε διεθνή δρομολόγια από και προς την Κίνα έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με στοιχεία του εξειδικευμένου σε θέματα αερομεταφορών φορέα OAG.

Μέσα σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον OAG, οι διαθέσιμες θέσεις σε διεθνή δρομολόγια από/προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 1,4 εκατ. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες περικοπές θέσεων κατά την τελευταία εβδομάδα αφορούν πτήσεις μεταξύ Κίνας και Γαλλίας.

Η απόφαση της Air France, να διακόψει τα δρομολόγια μέχρι νεωτέρας είχε αποτέλεσμα να μειωθούν 42,1% οι θέσεις που ήταν διαθέσιμες στις 20 Ιανουαρίου.

Διαπιστώνεται ότι τη μεγαλύτερη μείωση αεροπορικών θέσεων κατέγραψαν Ιαπωνία, Ταϊλάνδη και Κορέα, καθώς αυτές οι χώρες αποτελούν βασικούς τουριστικούς προορισμούς των Κινέζων.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη μπροστά σε μία μεγάλη ζημιά, καθώς με αφορμή τους τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, είχε θέσει ως στόχο να προσελκύσει 40 εκατ. επισκέπτες. Ηδη, η χώρα μετρά μείωση 60,1% των θέσεων που ήταν διαθέσιμες στις 20 Ιανουαρίου.

Μεγάλη ζημιά έχει υποστεί και η οικονομία της Ταϊλάνδης, η οποία είδε να αποσύρονται από τις γραμμές που τη συνδέουν με την Κίνα, το 63% των θέσεων που υπήρχαν διαθέσιμες στις 20 Ιανουαρίου.

Στο 54,4% έφθαναν στις 10 Φεβρουαρίου οι αεροπορικές θέσεις που χάθηκαν σε εβδομαδιαία βάση στις γραμμές Κίνας-Ν. Κορέας από περικοπές δρομολογίων στις οποίες προχώρησαν εταιρείες της περιοχής.