Μη ρεαλιστικό το σχέδιο των Βρετανών για τους μετανάστες λένε οι ειδικοί

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν είναι ρεαλιστικά τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η βρετανική κυβέρνηση στην μετά-brexit εποχή, και τα οποία θέτουν αυστηρά κριτήρια για την είσοδο μεταναστών στην χώρα.

Όπως υποστηρίζουν, θα προκύψουν τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις που βασίζονται σε ξένους ανειδίκευτους εργαζόμενους, όπως είναι τα εστιατόρια.

Οι νέοι μεταναστευτικοί κανόνες για το 2021, οι οποίοι προβλέπουν ως προϋπόθεση τη γνώση της αγγλικής γλώσσας και την προηγούμενη συμφωνία με τον εργοδότη, προκειμένου να δοθεί η βίζα, αποτελούν καταστροφικό σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όπως λένε, επιχειρήσεις λιανικής, εστίασης και φιλοξενίας, ο οικοδομικός και ο αγροτικός τομέας, καθώς και ο τομέας της κοινωνικής περίθαλψης θα αντιμετωπίσουν «καταστροφικά» προβλήματα ως προς την επαρκή στελέχωση.

Η αρμόδια βρετανή υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, δήλωσε ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές και να εκπαιδεύσουν περισσότερους Βρετανούς. Μιλώντας στο BBC συμπλήρωσε: «Έχουμε 8,45 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 16 και 64 που είναι οικονομικά ανενεργοί. Θέλουμε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτούς, να επενδύσουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, στην εκπαίδευσή τους».

Ωστόσο, αναλυτές παρέπεμψαν σε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι η τεράστια πλειοψηφία αυτών των περίπου 8 εκατομμυρίων οικονομικά αδρανών Βρετανών είναι φοιτητές, ασθενείς, άτομα που φροντίζουν ασθενείς συγγενείς και παιδιά ή συνταξιούχοι.

Ο καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου Τζόναθαν Πόρτες σχολίασε ότι με βάση τα στοιχεία αυτά οι προβλέψεις της υπουργού για μείωση των κενών στην κάλυψη θέσεων εργασίας «δεν είναι ρεαλιστικές».

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 70% των περίπου 3,2 εκ. πολιτών χωρών-μελών της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δε θα πληρούσαν τα κριτήρια των νέων μεταναστευτικών κανόνων εάν ίσχυαν όταν μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.