Έλενα Κουντουρά: Συνεργασία της ΕΕ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχε η Ευρωβουλευτής Ελενα Κουντουρά.

Μια συνάντηση την οποία ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι και οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν «ιστορική», καθώς συμφωνήθηκε εφεξής η στενή συνεργασία όλων των θεσμικών οργάνων και φορέων της ΕΕ -Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου της Ευρώπης, Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ταξιδίων- με τον UNWTO.

Στη συνάντηση με προσκεκλημένο τον Ζ. Pololikashvili, συμμετείχαν ακόμη η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, ElisaFerreira, o Διευθυντής του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς ThierryBreton, ValereMoutarlier, o Διευθυντής της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων ETC, Εduardο Santander, o γενικός γραμματέας του Δικτύου Περιφερειών της Ευρώπης για βιώσιμο και ανταγωνιστικό τουρισμό NECSTouR, Patrick Torrente, και η Περιφερειακή Διευθύντρια του UNWTO για την Ευρώπη, Alessandra Priante. Επίσης, οι υπουργοί Τουρισμού της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αλβανίας καθώς και της Κροατίας, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές της Ισπανίας, RamonDiazBauza, της Πορτογαλίας, Cláudia MonteiroDeAguia, της Ουγγαρίας István Ujhelyi και της Ελλάδας, Έλενα Κουντουρά.

Η Έλενα Κουντουρά ζήτησε από τον Ζ. Πολολικασβίλι τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στον στόχο να αναβαθμιστεί θεσμικά ο ρόλος του τουρισμού στην Ευρώπη.

Στην παρέμβασή της στην ειδική συνεδρίαση της ομάδας εργασίας TASKFORCE για τον Τουρισμό στο πλαίσιο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΤRAN παρουσία του γ.γ. του UNWTO, αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει έμπρακτα την πραγματική αξία του τουρισμού στην Ευρώπη, που αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο προορισμό. Ζήτησε από τον Ζ. Πολολικασβίλι να στηρίξει συγκεκριμένους στόχους που η ίδια έχει θέσει σε σειρά παρεμβάσεών της προς την Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούν μεταξύ άλλων

  • στην κατάρτιση στρατηγικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,
  • στην δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό
  • στην χρηματοδοτική στήριξη του τουρισμού, αρχικά με ένα συμβολικό ποσό 300 εκατ. ευρώ στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 για την ενθάρρυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης ώστε, όπως ανέφερε, «να περάσουμε από το όραμα στην πράξη».

Η Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, λύση στην ανεργία και μία ισχυρή απάντηση στη διαχείριση κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, όπως πχ. η κλιματική κρίση, η ασφάλεια, η συνοχή, αλλά και στις έκτακτες κρίσεις όπως οι φυσικές καταστροφές, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού κ.α.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και ο τουρισμός να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση σε όλον τον κόσμο», είπε.