Η Ρουμανία προσχωρεί στο έργο του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η κρατική ρουμανική εταιρεία φυσικού αερίου Romgaz θα υπογράψει την ερχόμενη εβδομάδα την προσχώρησή της στο έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Adrian Volintiru δήλωσε πως «είμαστε στα τελευταία εκατό μέτρα». Και εξήγησε: «Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου θα γίνει η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην οποία θα εγκριθούν οι όροι που θα υπογράψουμε με τον έλληνα εταίρο για την είσοδό μας στο έργο. Τα επίσημα έγγραφα θα υπογραφούν με την ελληνική εταιρεία-φορέα του έργου την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή».

Η Romgaz θα είναι ο πέμπτος εταίρος στο υψίστης σημασίας ενεργειακό έργο που αναπτύσσεται από την εταιρεία GASTRADE, με ποσοστό συμμετοχής 20%. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι ο Όμιλος Κοπελούζου (20%), η GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), η ΔΕΠΑ (20%), και η Bulgartransgaz (20%).

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με την GASTRADE, το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, θα διασφαλίσει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ελλάδας, και τις περιφερειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Η ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας, είναι το σημαντικότερο όφελος από τη λειτουργία του Σταθμού.