fbpx
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού – Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη καταγράφει πλέον η Ιταλία, με την χώρα να προσπαθεί να μην πέσει σε κατάσταση πανικού. Το απόγευμα της Κυριακής τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη την χώρα ξεπερνούσαν τα 130. Τα περισσότερα είχαν εκδηλωθεί στην περιφέρεια του Μιλάνου, τη Λομβαρδία. Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες βρέθηκαν θετικοί στον ιό πολίτες που ζουν σε πέντε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, από τη Ρώμη μέχρι το Τορίνο και από το Βένετο μέχρι την Λομβαρδία. Μόνο η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία καταγράφουν περισσότερα κρούσματα.

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες ανησυχούν για την κατάσταση και σπεύδουν να γεμίσουν τα ράφια τους με τρόφιμα.

Όλα αυτά παρά τα μέτρα προφύλαξης, την διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με την Κίνα και την εισαγωγή σε καραντίνα δεκάδων ανθρώπων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Ρώμη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση και ανακοίνωσε ότι θα απαγορευθεί η είσοδος και η έξοδος από τις κωμοπόλεις και τα χωριά στα οποία σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Υπολογίζεται ότι τα μέτρα αφορούν, σε μια πρώτη φάση, τουλάχιστο πενήντα με εβδομήντα χιλιάδες ανθρώπους.

Προβληματισμός για τις μεγάλες πόλεις

Για να τύχει σεβασμού η απόφαση θα χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, αστυνομία, καραμπινιέροι και στρατός. Το φαγητό, θα μεταφέρεται από τις γύρω περιοχές, χωρίς απευθείας επαφή με όσους βρίσκονται σε απομόνωση και είχαν επαφές με ασθενείς. Αυτό που διερωτώνται πολλοί σχολιαστές, είναι τι θα γίνει αν αυξηθούν τα κρούσματα στην Ρώμη και στην πόλη του Μιλάνου. Μπορεί να κλείσει η πρόσβαση στην πρωτεύουσα και στην συμπρωτεύουσα της χώρας;

«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παύσουμε την ισχύ της Συνθήκης του Σένγκεν», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Πάντως ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Αττίλιο Φοντάνα ζήτησε να ενισχυθούν άμεσα οι έλεγχοι στα σύνορα. Θα απαγορευθούν επίσης οι σχολικές εκδρομές. Από την Κυριακή σταματούν και οι αθλητικές διοργανώσεις σε Βένετο και Λομβαρδία, ενώ ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας, που είχαν προγραμματιστεί μέχρι την Τρίτη. Η κυβέρνηση Κόνγτε υπόσχεται στήριξη στις χιλιάδες επιχειρήσεις που θα υποστούν οικονομική ζημία. Αλλά κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να υπολογίσει τα αναγκαία ποσά.

Απαγόρευση εισόδου-εξόδου από περιοχές με κρούσματα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Θα υπάρξουν μόνο περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

«Η υγεία των Ιταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την επιδημία στην Ιταλία

 • Και τρίτος θάνατος από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa πρόκειται για μια γυναίκα στην περιοχή Κρεμόνα της Λομβαρδίας.
 • Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό υπάρχουν 152 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα. Τα 110 καταγράφονται στη Λομβαρδία, τα 21 στο Βένετο, 9 στην Εμίλια Ρομάνα, 6 στο Πιεμόντε και 3 στο Λάτσιο. Εξ αυτών 25 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας, Άντζελο Μπορέλι.
 • Μέσα σε 24 ώρες η Ιταλία έγινε η τρίτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα.
 • Κλειστά μέχρι νεωτέρας όλα τα σχολεία σε Λομβαρδία, Βένετο, Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια και Πιεμόντε. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν πανεπιστήμια.
 • Έκτακτα μέτρα λαμβάνει και η περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα, όπου αναστέλλεται μέχρι την 1η Μαρτίου η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, καθώς και των πανεπιστημίων. Επίσης, ακυρώνονται οι εκδηλώσεις.
 • Ακυρώνονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις με κυβερνητικό διάταγμα σε Λομβαρδία και Βένετο. Επίσης, στο Τορίνο ο δήμος διέταξε την αναβολή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων που είναι ανοιχτές στο κοινό.
 • Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, αποφάσισε την αναστολή των εκδηλώσεων ή πρωτοβουλιών οποιασδήποτε φύσεως, των συναθροίσεων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, ανεξαρτήτως αν έχουν πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα.
 • Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για τις δύο τελευταίες ημέρες του φημισμένου καρναβαλιού της Βενετίας
 • Κλειστά μουσεία και κινηματογράφοι σε Λομβαρδία και Βένετο.
 • Η Σκάλα του Μιλάνου αποφάσισε να αναστείλει όλες τις παραστάσεις.
 • Αυξάνονται οι έλεγχοι κυκλοφορίας στη ζώνη του Λοντιτζιάνο, περίπου 30 χλμ από το Μιλάνο.

Πηγή: DW

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ