fbpx
ΕΛΛΑΔΑ

Μόσιαλος για κορωνοϊό: “Κλίμα πανικού μεταφέρουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης”

Το γεγονός ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης προκαλούν πανικό, με αφορμή το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ιταλία, επισημαίνει μέσα από την σελίδα του στο facebook, ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science, ο Ηλίας Μόσιαλος.

Νωρίτερα, είχε συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανάρτησή του, ” η χώρα μας άρχισε να προετοιμάζεται νωρίς και πριν υπάρξουν κρούσματα και αυτό είναι θετικό. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα Ελληνικά ΜΜΕ μεταφέρουν κλίμα πανικού, αλλά παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις των πολιτών η Ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι αντέδρασε άμεσα και με σχέδιο.

Τι πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον κ.Μόσιαλο:

1) συντονισμός των δράσεων της κυβέρνησης, ενημέρωση και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και αξιοποίηση των προτάσεων που έχουν για το θέμα αυτό), συνεχής επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με κυβερνήσεις χωρών που έχουν αναπτύξει η εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής πανδημίας (Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία).
2) η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι συνεχής, να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες με γνώση του αντικειμένου και εκπροσώπους του ΕΟΔΥ. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr) και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Στην επιτροπή συμμετέχουν πολλοί διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες.
3) συνεννόηση με ΜΜΕ και καθορισμός champions-γιατρών για συνεχή ενημέρωση των πολιτών. Oι ειδικοί θα πρέπει να ενημερώνουν συστηματικά τα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αν προκύψει. Δεν χρειαζόμαστε ιστορίες πανικού και κλίμα τρομολαγνείας αλλά εποικοδομητική στάση και ορθή ενημέρωση των πολιτών. Ευτυχώς η χώρα μας έχει πολλούς και καλούς ειδικούς στο τομέα των λοιμώξεων.
4) συνεργασία με το υπουργείο άμυνας για την διάθεση υποδομών υγείας αν χρειαστούν.
5) άνοιγμα όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα. Ακόμη και αν δεν χρειαστούν θα είναι σημαντική κίνηση ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Εδώ χρειάζονται συνοπτικές διαδικασίες προσλήψεων σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
6) ειδικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία που νοσηλεύουν ευπαθείς ομάδες ασθενών (καρκινοπαθείς, ασθενείς με ανοσοκαταστολή).
7) προετοιμασία νοσοκομείων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας – όπως έγινε και με τους Ολυμπιακούς αγώνες.
8) ειδικός αριθμός κλήσεων για ενημέρωση των πολιτών.
9) σχέδιο για το τι παρεμβάσεις θα γίνουν αν υπάρχουν κρούσματα σε φυλακές, στρατόπεδα, κέντρα με πρόσφυγες, κρουαζιερόπλοια.
10) εξασφάλιση στοκ αντιβιοτικών και άμεση απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για αντιβιοτικά και αλλά φάρμακα άμεσης ανάγκης. Τα αντιβιοτικά θα χρειαστούν σε περίπτωση πολλαπλών δευτερογενών λοιμώξεων. Δεν αντιμετωπίζεται ο νέος ιός με τη χρήση αντιβιοτικών.
11) αν χρειαστεί, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για τη δυνατότητα λήψης μέτρων πέραν του συστήματος υγεία. Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας οι δράσεις υπερβαίνουν τον τομέα της υγείας και περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων σχετίζονται με τον περιορισμό της διακίνησης πολιτών και περιορισμούς στην εκπαιδευτική και την οικονομική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία και όχι πανικός.

Στα καλά νέα της ημέρας η μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα (μόνο 11 νέες περιπτώσεις εκτός της…

Gepostet von Ηλίας Μόσιαλος am Montag, 24. Februar 2020

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ