Απαισιοδοξία στην αγορά του φυσικού αερίου(LNG)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού έχει δώσει ένα μεγάλο χτύπημα στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με τις τιμές να μειώνονται συνεχώς και οι εταιρείες να πιέζονται δραματικά.

Εξάλλου, ο προβληματισμός για το μέλλον του φυσικού αερίου στον λεγόμενο κόμβο «East Med», καθώς δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις εξαγωγής, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, EGYPS2020 στην Αίγυπτο.

Αναμφισβήτητα, ο κορωνοϊός έχει πλήξει τη συνολική παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, κυρίαρχος είναι ο φόβος ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα πληγεί ακόμη περισσότερο. Σε περίπτωση που επικρατήσει το απαισιόδοξο σενάριο και οι κινεζικές αρχές αποτύχουν να περιορίσουν τον ιό, τότε οι ασιατικές οικονομίες απειλούνται με στασιμότητα, γεγονός που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζήτηση για τα καύσιμα μεταφοράς και το φυσικό αέριο.

Η συσσώρευση αποθεμάτων φυσικού αερίου πλήττει τους παραδοσιακούς εξαγωγείς όπως είναι το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Αλγερία και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και την επέκταση του κορωνοϊού δημιουργούνται δυσμενείς συνθήκες στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Εξάλλου, δημοσίευμα του oilprice, αναφέρεται στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και κυρίως τις Shell, Total και ENI, οι οποίες επικεντρώνονται στις δικές τους στρατηγικές επένδυσης και επέκτασης στο φυσικό αέριο. Ορισμένοι παραγωγοί των ΗΠΑ, όπως η Chesapeake Energy, προσπαθούν ήδη να αποφύγουν την πτώχευση.