ΕΒΕΠ: “Καμία πτώχευση δεν είναι ευνοϊκή”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η δυνατότητα να διαγραφούν όλα τα χρέη μπορεί να είναι δελεαστική, ωστόσο, το νέο πτωχευτικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μετά τον Μάιο δεν θα είναι ευνοϊκότερο από το υφιστάμενο, τονίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Για παράδειγμα, ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να κρατήσει την πρώτη κατοικία στην κυριότητά του και ταυτόχρονα να του σβηστούν χρέη. Ούτε θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το στεγαστικό δάνειο με όρους νομοθετικά κατοχυρωμένους, όπως συμβαίνει τώρα με “κούρεμα” οφειλής έως 120% και με 25ετή διάρκεια δανείου με επιτόκιο όχι υψηλότερο του 2,5%.

Αντίστοιχα, δεν θα υπάρχει επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διάσωση της κύριας κατοικίας. Το νέο σχέδιο της δεύτερης ευκαιρίας μπορεί λοιπόν να ακούγεται ελκυστικό ως προς τη διαγραφή των χρεών, αλλά δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τους οφειλέτες με περιουσιακά στοιχεία.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τους 67.686 δανειολήπτες που εισήλθαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι 44.924 δέχθηκαν να άρουν το απόρρητο των λογαριασμών τους και να καταθέσουν αίτηση ρύθμισης του δανείου τους.

Από αυτές, παρέμειναν ενεργές 13.111 και μόλις 2.218 διαβιβάστηκαν στις τράπεζες, οι οποίες κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις ρύθμισης σε 836 δανειολήπτες τις οποίες αποδέχθηκαν μόνο 380 και από αυτούς οι 240 με έγκριση χορήγησης της κρατικής επιδότησης.

Αντίστοιχα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ενημέρωσε ότι, στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, περίπου 43.000 δανειολήπτες ρύθμισαν συναινετικά στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 3,18 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, 23 εταιρείες διαχείρισης έχουν αποκτήσει 65 δισ. ευρώ τραπεζικών δανείων με 5%-10% της αρχικής οφειλής, καθώς και ενυπόθηκα με προσωπικές εγγυήσεις στεγαστικά και επιχειρηματικά, με περίπου το 30% της αρχικής οφειλής και, βεβαίως, με πολλά περιθώρια κέρδους.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει, τέλος, πως παρά το γεγονός ότι τράπεζες και funds δηλώνουν πως θα προκρίνουν και θα ευνοήσουν τις συναινετικές ρυθμίσεις καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, η καλύτερη συμβουλή, και ενδεχομένως απόφαση, είναι η συμμετοχή των οφειλετών στην υφιστάμενη πλατφόρμα που θα κλείσει στο τέλος Απριλίου, πριν είναι αργά.