Κορωνοϊός: Πόσο θα στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία εάν εξελιχθεί σε πανδημία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε συναγερμό έχει τεθεί η παγκόσμια κοινότητα, λόγω του κορωνοϊού, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι απώλειες για την οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες, εάν ο ιός εξελιχθεί σε πανδημία.

Σε αυτή την περίπτωση, ειδικοί της Oxford Economics υπολογίζουν ότι θα κοστίσει περίπου 1,1 τρισ. δολάρια ή 1,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε χαμένα έσοδα το 2020.

Πρόκειται για μία πρόβλεψη που βασίζεται στην ήδη τεράστια επιβάρυνση που έχει προκαλέσει ο ιός στις γειτονικές χώρες της Κίνας και σε μεγάλες επιχειρήσεις που διατηρούν εκεί τις βιομηχανικές μονάδες τους.

Εξάλλου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επισημάνει ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο κίνδυνο.

Η ίδια η κινεζική οικονομία απειλείται με επιβράδυνση, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας να την ενισχύσουν.

Μόλις πρόσφατα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα τονωτικά μέτρα που αφορούν περικοπές σε φόρους των επιχειρήσεων. Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο είναι ο τομέας των υπηρεσιών, της εστίασης και του τουρισμού.

Παράλληλα, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας μετρά απώλειες, καθώς η Κίνα προμηθεύει παγκοσμίως αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Μόλις πρόσφατα η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει έλλειψη σε εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα κινεζικών πανεπιστημίων, τα αποθεματικά του ενός τρίτου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρόκειται να στερέψουν σε περίπου ένα μήνα, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Στην περίπτωση, πάντως, που η Κίνα καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως είχε κάνει και με τον SARS το 2003, αναμένεται πως οι οικονομίες ανά τον κόσμο θα επανέλθουν γρήγορα, έχοντας βεβαίως διατρέξει προηγουμένως μια οδυνηρή περίοδο.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς βαμβακιού, υφασμάτων και μεταξιού και συνεπώς πολλές βιομηχανίες εξαρτώνται από τη αυτή.

Οι βιομηχανίες μόδας που απευθύνονται στη μεγάλη μάζα των καταναλωτών, όπως η Η&Μ, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και δέχονται σοβαρά πλήγματα από την επιδημία.