Μεταναστευτικό: Γενική απεργία σε Χίο και Μυτιλήνη – Έκρυθμη η κατάσταση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κλίμα πολέμου επικρατεί σε Λέσβο και Χίο, με αφορμή το μεταναστευτικό. Κλειστά σε όλο το Βόρειο Αιγαίο παραμένουν μαγαζιά και όλες οι υπηρεσίες, καθώς οι δήμοι και η περιφέρεια κάλεσαν τους πολίτες σε γενική απεργία.

Η απόφαση για την γενική απεργία ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών». «Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρθεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά», δήλωσε την Τρίτη ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως και χωρίς παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα για τα ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων. Υποβάθμισε, μάλιστα, την έκταση των επεισοδίων ενώ παράλληλα δικαιολόγησε τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδοντας την ευθύνη στους διαμαρτυρόμενους νησιώτες.

Οι βίαιες συγκρούσεις των ΜΑΤ με τους πολίτες των νησιών έγιναν θέμα αντιπαράθεσης και στη βουλή. Στο πλαίσιο συζήτησης του ασφαλιστικού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορική και έλλειψη ανθρωπισμού.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανετοιμότητα, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν το θάρρος να πουν πώς θέλουν να το πάνε». Την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ ζήτησε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι αυτό που γίνεται στα νησιά θυμίζει «πολεμική επιχείρηση και ασκήσεις κατοχής».