Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην χώρα μας να είναι γεγονός, μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη, αν και υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την εξάπλωση του ιού.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου, ενώ από όλες τις πλευρές συνιστάται να παραμείνει η ψυχραιμία.

Ανάμεσα σε όλες τις ανακοινώσεις, έχουν αρχίσει και αυξάνουν οι φωνές που καλούν τους πολίτες να αγνοήσουν την καταιγίδα των fake news τα οποία έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα μέρος της παραπληροφόρησης, το νοσοκομείο Ιπποκράτειο εξέδωσε ένα εύχρηστο πίνακα με μύθους και αλήθειες για τον κορωνοϊό.

Σε αυτό αναφέρονται μερικές από τις πιο διαδεδομένες ψευδείς πεποιθήσεις για την ασθένεια σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα, όπως αυτή ισχύει μέσα από την επιστημονική έρευνα.

Στους επικρατέστερους μύθους είναι ότι ο κορωνοϊός είναι ο πιο επικίνδυνος ιός που υπάρχει και πως η θνησιμότητα του είναι μεγάλη, ενώ “καταρρίπτει” τον πανικό που έχει γίνει με τις μάσκες, οι οποίες έχουν πια εξαφανιστεί από την αγορά.

Απαντώντας στους μύθους και τα fake news των κοινωνικών δικτύων, το Ιπποκράτειο αναφέρει πως ο κορωνοϊός ΔΕΝ είναι ο πιο επικίνδυνος ιός καθώς η κοινή γρίπη σκοτώνει 60 φορές περισσότερους ανθρώπους, ενώ και η θνησιμότητα του είναι “μόνο” στο 2%.

Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αντίθετα με την πεποίθηση για τις μάσκες, η καλύτερη άμυνα είναι το καλό πλύσιμο των χεριών.