Καθυστερήσεις στην άφιξη εμπορευματοκιβωτίων λόγω του κορωνοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε ένα καθεστώς προληπτικού ελέγχου έχουν μπει τα εμπορευματοκιβώτια πριν φορτωθούν στο πλοίο, λόγω του φόβου του κορωνοϊού.

Παράγοντες της ναυτιλίας, επισημαίνουν ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην άφιξη εμπορευματοκιβωτίων, στις εισαγωγές από τρίτες χώρες (κυρίως από Κίνα), καθώς τα εμπορεύματα διατηρούνται για ένα διάστημα, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία της απολύμανσης, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων.

Εξάλλου, αυτό το γεγονός επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, λέγοντας ότι σε περίπτωση που η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν ελεγχθεί εγκαίρως, θα υπάρξουν προβλήματα.

Ήδη, η ναυτιλία δεν παραμένει αλώβητη από την επιρροή της επιδημίας του κορωνοϊού και πολλά προβλήματα έχουν προκύψει από την αναστολή των εργασιών σε πολλά εργοστάσια της Κίνας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις στα αποθέματα.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα δεν μπορεί να μην προκαλέσει συνέπειες και στο παγκόσμιο εμπόριο, με την ποντοπόρο ναυτιλία να είναι από τους τομείς που πλήττονται.

Το γεγονός ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της Κίνας βρίσκεται σε «απομόνωση” προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, δημιουργούνται και «απόνερα» σχετικά με τις επιθεωρήσεις που έχουν προγραμματίσει μεταξύ άλλων και ελληνόκτητα πλοία σε λιμάνια της Κίνας ή της νοτιοανατολικής Ασίας, και που με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν μέσα στα προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα.