Κορωνοϊός: Ρεκόρ παραγγελιών για θερμικές κάμερες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ρεκόρ πωλήσεων κάνουν οι θερμικές κάμερες που έχει στηθεί σε αεροδρόμια, σε χώρους εργασίας, όπως σε εργοστάσια και και σε μέσα μαζικής μεταφοράς σε διάφορες χώρες του κόσμου, λόγω του κορωνοϊού.

Οι κατασκευαστές δέχονται ασταμάτητα παραγγελίες. “Είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα”: όπως όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις κάμερες αυτές, έτσι κι ο Εράν Μπλούσταϊν, εμπορικός διευθυντής της ισραηλινής Opgal, έχει πνιγεί στις παραγγελίες από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

“Το πρώτο απόθεμα που είχαμε στις αρχές της κρίσης εξαντλήθηκε μέσα σε 24 ώρες κι έκτοτε ο ρυθμός παραγωγής είναι αμείωτος”, τονίζει.

Το ίδιο διαπιστώνει κι η ιρλανδική εταιρεία Satir Europe: “έχουμε εκατοντάδες παραλαβές σε αναμονή, οι παραγγελίες έχουν πολλαπλασιαστεί σε χιλιάδες. Μεταξύ των ‘τουλάχιστον’ 30 πελατών που έχουμε καθημερινά, ιδίως από την Κίνα, ορισμένοι ζητούν ‘χίλια τεμάχια’”, τονίζει ο Ντέιβιντ Φαν, ένας υπεύθυνος της εταιρείας.

Γι’αυτές τις δύο εταιρείες, οι παραγγελίες βρίσκονται στα ύψη έως τον Απρίλιο, ενώ οι ημερομηνίες μπορεί να επεκταθούν σε περίπτωση που επεκταθεί η διάδοση του κοροναϊού.

Εξαιτίας της προηγούμενης επιδημίας του SARS το 2003, το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης ήταν από τα πρώτα στον κόσμο που εγκατέστησαν θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Κατόπιν, η τακτική αυτή επεκτάθηκε σε ορισμένες περιοχές λόγω άλλων κρίσεων, όπως κατά την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στην υποσαχάρια Αφρική το 2014-2016 και κατόπιν το 2018 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Από το 2003 οι τιμές στις θερμικές κάμερες έχουν “μειωθεί σημαντικά”, τονίζει ο Μπλουστάιν και πλέον δεν είναι ακριβό να τις προμηθευθεί κανείς: “τα επαγγελματικά συστήματα είναι ακριβότερα, ιδίως εάν τα αεροδρόμια έχουν ανάγκη κι από άλλα μηχανήματα”, προσθέτει ο ίδιος, δηλώνοντας πως οι τιμές κυμαίνονται “από 1.500 έως 15.000 ευρώ”.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πολύ εκλεπτυσμένα και ακριβή, “εντοπίζοντας έως και τον 0,5 βαθμό θερμοκρασίας”, όπως τονίζει ο Νταβίντ Μπιλόν-Λαμφρέ της γαλλικής Lynred, που κατασκευάζει τέτοιους δέκτες.

Ακόμη κι οι κυβερνήσεις κατέφυγαν στις θερμικές κάμερες: στις αρχές Φεβρουαρίου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ελέγχει συστηματικά τη θερμοκρασία όσων συναντώνται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και στις εκδηλώσεις που αυτός συμμετέχει, λόγω της ανησυχίας για τον κορωνοϊό.

Ο ίδιος ο Μπλούσταϊν επικυρώνει πως “δεν είναι η θαυματουργή λύση”, αλλά “ο πρωταρχικός στόχος των προϊόντων μας είναι να ελέγξουν γρήγορα ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.