Τσίπρας: Να ζητήσει η κυβέρνηση έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την ανάγκη να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, υπογράμμισε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου, με τη συμμετοχή πρώην αρμόδιων υπουργών, τομεαρχών και στελεχών.

“Η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και για αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για αυτό τον λόγο καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν επικριτικά σχόλια απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό: “Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στα νησιά μας, μετά από επτά μήνες παλινωδιών, είναι τεράστιες και δεδομένες. Εγκλωβισμένη σε λογικές μικροκομματικής σκοπιμότητας και για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και περιφερειάρχες της ΝΔ ανά την επικράτεια, εδώ και επτά μήνες δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των νησιών και σε μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα. Καλούμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου” όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.