Υποτονικοί οι ρυθμοί στις τουριστικές κρατήσεις λόγω κορωνοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Ροκανίζει» τις κρατήσεις από τον ελληνικό τουρισμό η επιδημία, με παράγοντες της αγοράς να μεταφέρουν χαμηλότερο ρυθμό προκρατήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ παγωμένη εικόνα παρουσιάζει και η διαδικασία της Golden Visa.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μειώσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους Κινέζους παραθεριστές. Η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo τόνισε ότι “ο υπολογισμός βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους Κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδέψουν αυτήν την περίοδο”.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει σαφής κόστος για την Ελλάδα, με παράγοντες της αγοράς να ελπίζουν ότι η έξαρση δεν θα έχει διάρκεια και θα κυλήσει κανονικά η τουριστική περίοδος, αφού ακόμα δεν καταγράφονται αρνητικά αποτελέσματα. Τόσο οι μεσίτες (για τη Golden Visa), όσο και οι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα αρχίζουν να φαίνονται από τα μέσα Μαρτίου, ενώ ήδη στο υπουργείο Τουρισμού παρακολουθούν στενά την πορεία των κρατήσεων, σε συνεργασία με τους φορείς. Ο κίνδυνος του κορονοϊού δοκιμάζει την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δεδομένου πως οι Κινέζοι αποτελούν περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας που αξιοποιούν το πρόγραμμα Golden visa (αγορά άνω των 250.000 ευρώ).

Από το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates μεταφέρουν ένα κλίμα παγώματος περιγράφοντας τη “φωτογραφία της στιγμής” στην αγορά, λέγοντας πως η κίνηση από τους Κινέζους, στα μεσιτικά γραφεία, είναι σχεδόν παγωμένη και τείνει να γίνει περισσότερο αισθητή το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες και σε ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι θα απαιτηθεί από όλους ψυχραιμία, συντονισμός και συνεργασία. Ήδη στην κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή και εξετάζονται τα σενάρια των επιπτώσεων του ιού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει προτεινόμενα μέτρα.