Βέτο της Ελλάδας σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Βέτο άσκησε η Ελλάδα στο κείμενο δήλωσης του ΝΑΤΟ που ήταν έτοιμο να εκδοθεί μετά από την επίθεση εναντίον τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ. Στην επίθεση αυτή, 33 Τούρκοι στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ελλάδα αποφάσισε να ασκήσει βέτο, καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί στο κείμενο, αναφορά στο προσφυγικό.

Συγκεκριμένα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Συμμαχία, έλαβε την εντολή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ.Δένδια, ώστε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), να μη συμφωνήσει στην υιοθέτηση κειμένου υπέρ της Τουρκίας στην οποίο δεν αναφέρεται η ελληνική θέση για την τήρηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό -προσφυγικό,
η οποία συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είχε τηλεφωνικές επαφές με σειρά ευρωπαίων ηγετών, όπως με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να τους ενημερώσει αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Ο κ. Μητσοτάκης συγκαλεί το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.