Μεσόγειος: Περιπολούν πλοία από 44 χώρες – Ο μεγαλύτερος συνωστισμός πολεμικών πλοίων στον πλανήτη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο (και κυρίως στην Ανατολικό τμήμα της) λαμβάνει χώρα ο μεγαλύτερος συνωστισμός πολεμικών πλοίων στον πλανήτη και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Το αποκάλυψε μάλιστα ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο δρουν πολεμικά πλοία 44 χωρών. Και το είπε παρόντος του αμερικανού και του ισραηλινού πρεσβευτή. Χωρίς κανείς από τους δύο να φέρει την παραμικρή αντίρρηση.

Όπως γράφει η εφημερίδα “Τα Νέα”, στόλοι 44 χωρών με απίστευτη δύναμη πυρός περιπολούν στην περιοχή μας. Και όχι μόνο περιπολούν, αλλά και εξασκούνται με πραγματικά πυρά. Σαν να έχουν μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε πεδίο βολής. Ακόμα και η Κύπρος που δεν διαθέτει ισχυρά πολεμικά πλοία (παρά μόνο σκάφη της Ακτοφυλακής) παίρνει μέρος σε αεροναυτικές ασκήσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία και βεβαίως με το Ισραήλ. Από τότε που ήρθη το αμερικανικό εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τη στρατιωτική συνεργασία με τη μεγαλόνησο, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών.

Την περασμένη εβδομάδα κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού το εντυπωσιακό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» -μαζί μ’ ένα γιγαντιαίο ελικοπτεροφόρο- το οποίο περιπολούσε στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, και συγκεκριμένα στο Οικόπεδο 8, εκεί όπου το τουρκικό γεωτρύπανο πραγματοποιούσε γεωτρήσεις. Ήταν τόσο καθοριστική η εμφάνιση του γαλλικού αεροπλανοφόρου που ενθουσίασε τους Κυπρίους.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο συνοδευόταν από ελληνική φρεγάτα για λόγους ασφαλείας. Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί φωτογραφήθηκε πάνω στο αεροπλανοφόρο την ώρα που τα γαλλικά Rafale πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις με την κυπριακή Εθνοφρουρά και πέταξαν πάνω από την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα. Ακόμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσκλήθηκε στο αεροπλανοφόρο, όπου μαζί με τη γαλλίδα υπουργό Αμυνας έκαναν δηλώσεις για το δικαίωμα της Κύπρου να ενεργεί στην ΑΟΖ της.

Μόλις τελείωσε η κυπρο-γαλλική άσκηση άρχισε μία άλλη με τη συμμετοχή του Ισραήλ και της Ελλάδος και μία άλλη με τη συμμετοχή της Ιταλίας καθώς και άλλη με τη συμμετοχή της Αιγύπτου. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στα τέλη του περασμένου μήνα ζήτησε άδεια (και έλαβε) να ελλιμενιστεί για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού και η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Εσεν» του πυραυλικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σε απόσταση βολής

Όλα αυτά τα πλοία δεν βρίσκονται απλώς στη Μεσόγειο, είναι στραμμένα προς την Ανατολική Μεσόγειο. Όχι μόνο στην ΑΟΖ Κύπρου, αλλά και στις θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν με τη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Τα ρωσικά πλοία βρίσκονται σε απόσταση βολής από τη Συρία και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες παίρνουν μέρος σε επιχειρήσεις για λογαριασμό των δυνάμεων του Ασαντ.

Την ίδια ώρα, βάσει της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, συνεχίζονται οι κοινές ασκήσεις. Πριν από λίγες ημέρες σείστηκε το πεδίο βολής Λιτοχώρου από τις βολές και τα πυρά που πραγματοποίησαν ελληνικά και αμερικανικά ελικόπτερα στο πλαίσιο άσκησης συνεκπαίδευσης της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 3rd CAB (Combat Aviation Brigade – Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία) από τις ΗΠΑ: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν ένα μήνυμα αποτροπής και ετοιμότητας. Μέσα από τη συνεργασία και τις συνεκπαιδεύσεις η χώρα μας αποδεικνύει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή» δήλωσε μετά το πέρας της άσκησης ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με τη Γαλλία. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» θα βρεθεί (εάν δεν βρίσκεται ήδη) στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία, αφού για πρώτη φορά τα ελληνικά F-16 θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις μαζί με τα γαλλικά Rafale. Με δυο λόγια τα ελληνικά F-16 Block52 plus που απογειώνονται από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα συναντούν τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς του γαλλικού αεροπλανοφόρου σε ασκήσεις για προσβολή στόχων επιφανείας.

Ένα καλό τεστ

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν και δύο ναυτικές ασκήσεις. Πρόκειται για τις ασκήσεις «Aναπνευστήρ» και «Λόγχη» με τη συμμετοχή υποβρυχίων και μονάδων επιφανείας. Οι ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες, γίνονταν σε τακτική βάση από το Πολεμικό Ναυτικό, όμως στην παρούσα χρονική συγκυρία με την Τουρκία να επικεντρώνει τις απειλές της και στα νότια της Ελλάδας, αυτά τα ναυτικά γυμνάσια αποτελούν ένα πολύ καλό τεστ.

Η «Λόγχη» είναι προκεχωρημένη άσκηση πυρών στο Μυρτώο Πέλαγος με συμμετοχή μονάδων κρούσης επιφανείας. Η άσκηση «Aναπνευστήρ» πραγματοποιήθηκε στην περιοχή δυτικά, νότια και ανατολικά της Κρήτης, με συμμετοχή μονάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, μονάδες επιφανείας και υποβρύχια συμμετέχουν στις πολυεθνικές δυνάμεις και διασυμμαχικές επιχειρήσεις/ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: Τα Νέα