Πρόεδρος Λιμενικών Λέσβου: «Οι Τούρκοι διευκολύνουν τους μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Λέσβου, Φώτης Γαρουφαλίας σε ραδιοφωνική σταθμό.

Όπως είπε, «από όταν λάβαμε εντολή να μην περνάνε βάρκες, τα σκάφη είναι συνεχώς έξω, αλλάζουν πληρώματα και βγαίνουν έξω. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία συνεργασία από απέναντι, ίσα ίσα που τους διευκολύνουν και τους συνοδεύουν να έρθουν προς τα εδώ».

«Εμείς ως Λιμενικό στέλνουμε συνέχεια το μήνυμα ότι είναι σύνορα, δεν μπορείτε να περνάτε παράνομα» πρόσθεσε ο κ. Γαρουφαλιάς.

«Από την περασμένη εβδομάδα η εντολή ήταν σαφής: στην επίθεση που δεχόμαστε εμείς φυλάμε τα σύνορά μας» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των Λιμενικών περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση και στο νησί της Λέσβου κάνοντας λόγο για «οριακή κατάσταση» καθώς όπως εξήγησε «έχει γίνει μια ανοιχτή δομή στο λιμάνι και αυτό δημιουργεί μια επιπλέον πίεση» ενώ το Λιμενικό «αναγκαστικά διαθέτει κόσμο να τους φυλάμε στο λιμάνι».

Όπως ανέφερε, 330 άνθρωποι είναι στο λιμάνι της Μυτιλήνης και άλλοι περίπου 160 στη Συκαμνιά σε σκηνές που έχει δώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Τη Δευτέρα έγιναν 3-4 προσπάθειες να κατέβουν από τη Μόρια στο λιμάνι. Δεν ξέρω πόσο θα είναι διαχειρίσιμο αν από 1.000 γίνουν 3.000 η 4.000. Φοβόμαστε πιο πολύ για τον κόσμο στη Μόρια» πρόσθεσε.