Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Fed λόγω του κορωνοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στην αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της, προχώρησε η Federal Reserve, ως μέσο αντίδρασης απέναντι στην απειλή της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρεται ότι το επιτόκιο της μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 1% με 1,25%. Η σημερινή μείωση είναι η πρώτη που συμβαίνει εκτός προγραμματισμένης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “αν και τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, ωστόσο, η μείωση των επιτοκίων ήταν αναγκαία υπό το πρίσμα του κινδύνου στην οικονομία από τον COVID-19.Ο κορωνοϊός ενέχει εξελισσόμενους κινδύνους στην οικονομική δραστηριότητα. Υπό το πρίσμα αυτών των κινδύνων και προκειμένου να στηρίξει τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, η Federal Open Market Committee αποφάσισε σήμερα να μειώσει την περιοχή στόχο για τα ομοσπονδιακά επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1% με 1,25%.”

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είναι στις 17 και 18 Μαρτίου.

Τι έγραψε ο Τραμπ στο twitter
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε πάντως μέσω του λογαριασμού του στο twitter και νέες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση για τις ΗΠΑ.

“Η Federal Reserve μειώνει [τα επιτόκια της] αλλά θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω [την πολιτική της] και, το σημαντικότερο, να ευθυγραμμιστεί με άλλες χώρες/ ανταγωνιστές. Δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους καιρός η Federal Reserve να περάσει στη θέση του οδηγού. Περισσότερη χαλάρωση και μειώσεις”, αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1234869067892305923