Μηταράκης: “Βρισκόμαστε απέναντι σε μία ασύμμετρη απειλή”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Καταλυτικός είναι ο «ρόλος της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων» και για τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι σε μία ασύμμετρη απειλή, την οποία με αποφασιστικότητα και ενότητα την αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα, όπου και χθες το βράδυ καταφέραμε να αποφύγουμε να υπάρξουν ροές στα νησιά μας», είπε αρχικά ο κ. Μηταράκης στον ΑΝΤ1 και συνέχισε:

«Οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας και σύσσωμος ο ελληνικός λαός που στηρίζει αυτήν την προσπάθεια, ζούμε μία δύσκολη στιγμή αλλά τα καταφέρνουμε. Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για όσο χρειαστεί, θα συνεχίζουμε προασπίζουμε τα σύνορα» και αφετέρου «διεθνοποιούμε το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκτίμησε ότι μετά από αυτό, «η ΕΕ θα κινηθεί ταχύτερα και πιο αποφασιστικά. Ανεξάρτητα από αυτό, η ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων είναι δική μας υπόθεση και θα την κάνουμε σωστά».

«Το ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τις επόμενες μέρες. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται ότι αν δεν φυλάμε εμείς τα σύνορα και είχαμε μια αύξηση του ενός εκατομμυρίου, όπως το 2015, όλο αυτό το πρόβλημα θα παρασύρει όλη την Ευρώπη».

Όπως είπε, το τετράπτυχο για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι: «Φύλαξη συνόρων, επιστροφές, κλειστά κέντρα και διεθνοποίηση των συνόρων».

Απαντώντας, για το αν υπάρχει στο πλάνο η χρήση ξερονησιών για κλειστά κέντρα, απάντησε ότι «η συζήτηση για το πού θα γίνουν τα κλειστά κέντρα είναι ανοιχτή», τονίζοντας ότι, στη σύσκεψη τοπικών αρχόντων με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, «όλοι συμφώνησαν ότι τα κλειστά κέντρα είναι καλύτερα από τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ».