Νέο σχέδιο για τον κορωνοϊό μελετά το υπουργείο Υγείας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο σε εφαρμογή, εάν η κατάσταση με τον κορωνοϊό εξελιχθεί διαφορετικά.
Ο σχεδιασμός έγκειται στην αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων. Όποιος έχει ήπια συμπτώματα θα μένει στο σπίτι του. Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα αναζητείται ιατρική βοήθεια, όπως γίνεται και για την γρίπη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια, ώστε να διατεθούν κλίνες ΜΕΘ, αν και εφόσον χρειαστεί. Ακόμη προβλέπεται τμήμα διαλογής των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα, σύντομα, ακόμη και εντός της εβδομάδας, θα μπουν σε εφαρμογή δύο συστήματα επιτήρησης. Το ένα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση στα σοβαρά περιστατικά, τα νοσηλευόμενα σε ΜΕΘ. Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα σύστημα με το οποίο επιτηρείται η γρίπη στην κοινότητα, σε ένα ποσοστό των ασθενών.

Ήδη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση δήλωσε πως με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής, “όσο περισσότερο προετοιμασμένοι είμαστε για το δεύτερο στάδιο, τόσο καλύτερα”.
Πρόκειται για το στάδιο που σηματοδοτεί την διασπορά των κρουσμάτων που δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν, ούτε να διαπιστωθεί η προέλευσή του ιού, και η μετάδοση γίνεται εκτεταμένη.

Αυτή την περίπτωση έχει εξετάσει το υπουργείο Υγείας, υιοθετώντας στρατηγικές αυτού του σεναρίου. Όπως ανέφερε ο κ.Τσιόδρας “προσπαθούμε να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν συνάδελφοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δουλεύουν σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τις επόμενες μέρες μπορούμε να σας ανακοινώσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

“Αυτός ο ιός είναι νέος, άμα τον αφήσεις ανεξέλεγκτο, χωρίς κανένα μέτρο στην πατρίδα σου, σε μερικές μέρες θα έχεις εκατοντάδες κρούσματα. Το είδαμε στην γείτονα χώρα” συμπλήρωσε ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται πως 270 επαφές στο περιβάλλον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έχουν ιχνηλατηθεί, ενώ έχουν γίνει 570 διαγνωστικοί έλεγχοι για την παρουσία του νέου κοροναϊού σε ύποπτα περιστατικά.

“Η νόσος μπορεί να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό αυτό βλέπουμε και βέβαια εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις” εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται πάντως πως ο μέσος όρος επώασης της νόσου στις περισσότερες μελέτες είναι 5 με 7 ημέρες.