Δήλωση Σεντένο για δημοσιονομική χαλάρωση λόγω του κορωνοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη των οικονομιών της ΕΕ απέναντι στις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και όπως συμφωνήθηκε τα κοινοτικά όργανα θα βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αναλάβουν τις αναγκαίες δράσεις.

Μάλιστα το Eurogroup προτίθεται να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Όπως δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο “το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων μας προβλέπει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης”. Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να αξιολογήσει τα αιτήματα των κρατών – μελών.

Συγκεκριμένα, στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η ρήτρα αυτή επιτρέπει μια προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αυτή η ρήτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον βαθμό που απαιτείται, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πρόσθετες δαπάνες συνδέονται με το ασυνήθιστο συμβάν και εάν είναι μόνο προσωρινού χαρακτήρα”.