Τσιόδρας: Έρχεται έξαρση της νόσου – Στα 31 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στα 31 κρούσματα διαμορφώνεται ο συνολικός αριθμός στη χώρα μας, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Καθηγητή Στ. Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, από τα 24 άτομα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, τα οποία ανήκουν στην ίδια ομάδα με τον 66χρονο,(που ταξίδεψαν Αίγυπτο και Ισραήλ),
τα 21 βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως έχουν ιχνηλατηθεί περίπου 400 επαφές της συγκεκριμένης ομάδας. Από αυτούς συνολικά 9 νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Ρίου. Το ένα κρούσμα νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία, τα δυο με μέτρια πνευμονία και τα υπόλοιπα 6 με ήπια συμπτωματολογία. Οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και έχουν λάβει οδηγίες από τους γιατρούς.

Αναφερόμενος στους εκδρομείς ο Καθηγητής είπε ότι “Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα”. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι “τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας”.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως έρχεται έξαρση της νόσου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως είπε. Κι εκτίμησε πως μεσοπρόθεσμα το 10-15% του πληθυσμού στην Ελλάδα μπορεί να προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού” εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή 38 χώρες εμφανίζουν περιστατικά του νόσου, ενώ σε περισσότερες από 80 χώρες έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. “Είναι πολύ περισσότερα, είναι δεκάδες περισσότερα για να μην πω εκατοντάδες” και όπως εξήγησε η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης της κάθε χώρας. Διεθνώς το 70% των κρουσμάτων είναι ηλικίας από 30 – 69 ετών είπε ο κ. Τσιόδρας κι επανέλαβε ότι έντονα συμπτώματα είναι ο έντονος πυρετός και η δύσπνοια.