66 Οργανώσεις ζητούν με επιστολή τους την “προστασία της νομιμότητας και της ανθρωπιάς”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επιστολή με τον τίτλο “προστατέψτε τη νομιμότητα και την ανθρωπιά, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέστειλαν 66 ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τα όσα εκτυλίσσσονται στα σύνορα στον Έβρο και στα νησιά.

Μεταξύ των 66 οργανώσεων που υπογράφουν είναι Action Aid Hellas, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Oxfam, SolidarityNow, Praksis, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Πρόσφυγες και Μετανάστες (ECRE).

Μέσα από την επιστολή, καλούνται όλες οι πλευρές στην τήρηση της νομιμότητας και στην επαγρύπνηση για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών”, τονίζοντας την “πολιτική εργαλειοποίηση και τη θυματοποίηση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα της Ευρώπης”.

Μεταξύ άλλων, οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι “το κλίμα πανικού και των λογικών “ασύμμετρης απειλής”, που καλλιεργείται και από τις αρχές είναι “αναντίστοιχο” με την πραγματικότητα και πλήττει σοβαρά όχι μόνο τους πρόσφυγες, -ανθρώπους κατατρεγμένους και ευάλωτους- αλλά και την ίδια την κοινωνία και το κράτος δικαίου”.Παράλληλα, αναφέρονται στον τρόπο που οι Αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχειρίζονται τις νέες αφίξεις, καθώς και στις “ακραίες συμπεριφορές”, όπως περιγράφουν, που παρατηρήθηκαν από τα σώματα ασφαλείας εναντίον των προσφύγων και από πολίτες εναντίον στελεχών των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι οργανώσεις τονίζουν, ότι η Ελλάδα έχει την κυριαρχική αρμοδιότητα να ελέγχει τα σύνορά της και να διαχειρίζεται τις όποιες διελεύσεις από αυτά, όμως “τo δικαίωμα στο άσυλο είναι θεμελιώδες κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει να καταστρατηγείται”.

Τι ζητούν:
Ζητούν την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου και την άμεση παύση των επιστροφών ανθρώπων σε κράτη όπου κινδυνεύει η ζωή τους. Να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα και με ειδική μέριμνα για την προστασία της υγείας τους. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κάθε προσώπου από εκδηλώσεις και πράξεις βίας, στοχοποίησης και ρατσισμού.

Επίσης, τονίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες προστασίας των ανθρώπων που μετακινούνται, στο πλαίσιο της διαχείρισης ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού ζητήματος.

Όπως αναφέρουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως “θεματοφύλακας των Συνθηκών” θα πρέπει να προστατεύσει το δικαίωμα στο άσυλο, όπως αυτό κατοχυρώνεται στη νομοθεσία της ΕΕ. Οι οργανώσεις αναφέρουν, ότι είναι αναγκαία η ανασύσταση μηχανισμών μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη.