Χρηματοδότηση κατευνασμού της ΕΕ προς την Τουρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πακέτο βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμη να παράσχει η ΕΕ στην Τουρκία, για το προσφυγικό, ενώ αναμένεται να λάβει και άλλα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Άγκυρα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ θα είναι συμπλήρωμα στα 6 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από ΜΚΟ για τους περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Διευκόλυνση έκδοσης βίζας για Τούρκους υπηκόους

Η Κομισιόν, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την έκδοση βίζας που αφορά Τούρκους υπηκόους.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ «για τους πιο ευάλωτους στη Συρία» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα. Η χρηματοδότηση αυτή δεν περιλαμβάνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων για τους πρόσφυγες.

Από τα 6 δισ. ευρώ, τα 4,7 είναι ήδη δεσμευμένα και από αυτά έχουν ήδη εκταμιευθεί 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.