Κορωνοϊός: Ο Πατούλης πρότεινε να κλείσουν τα σχολεία στη χώρα – Την ίδια πρόταση υπέβαλε και ο ΙΣΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στη χώρα, πρότεινε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, για την καλύτερη αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Υπάρχουν ήδη επιστημονικές απόψεις που λένε πως το κλείσιμο σχολείων δεν θα αναστείλει μεν τη διάδοση του ιού αλλά θα καθυστερήσει την εξέλιξή του και θα δώσει τον χρόνο που χρειάζεται και στο ΕΣΥ. Καλύτερα να είμαστε υπερβολικοί στην πρόληψη παρά να τρέχουμε στην καταστολή», δήλωσε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτικό δίκτυο και συνέχισε:

«Ο ΕΟΔΥ μαζί με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να αναστείλουν τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων» τόνισε.

«Θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο σχολείων όσο έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και εκδρομές που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας». «

Αν ο ΕΟΔΥ μας συστήσει προληπτικό κλείσιμο, αυτό θα κάνουμε» είπε σχολιάζοντας ανησυχίες και προτάσεις για προληπτικό λουκέτο στα σχολεία.

Η πρόταση του ΙΣΑ
Πρόταση για κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων διατύπωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορoνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Ο ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής :

-Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.

-Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.

-Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

-Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.