Μητσοτάκης στο CNN: “Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι νεκρή με επιλογή Ερντογάν”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της”, δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN, τονίζοντας ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι νεκρή» με ευθύνη του προέδρου της Τουρκίας .

Μιλώντας  ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν είναι από τη Συρία, δεν έρχονται από την Ιντλίμπ. Ζούνε στην Τουρκία εδώ και χρόνια.”

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι  “η τουρκική κυβέρνηση τους έδωσε πλήρη στήριξη για να έρθουν στα σύνορα, τους παρείχε μέχρι και λεωφορεία. Κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του από τις παράνομες εισόδους. Και αυτό κάναμε. Τις τελευταίες ώρες είδαμε αυξανόμενη ένταση στα σύνορα, προσπάθειες να καταστραφεί το τείχος στον Έβρο, προσπάθειες να εκτοξευτούν δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις. Αυτές είναι συστηματικές προκλήσεις που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και συνεχίζει:

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύουμε τη χώρα μας και τα σύνορά μας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ξεκινήσαμε την κρίση. Δεν ενθαρρύνουμε ανθρώπους  να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Ειλικρινά είμαστε μια χώρα τα τελευταία χρόνια δεχτήκαμε χιλιάδες πρόσφυγες, τους ανοίξαμε τα σπίτια μας, τις καρδιές μας και είναι ανεπίτρεπτο να κατηγορούμαστε ότι φερόμαστε σε αυτού άσχημα. Δεν είμαστε όμως πρόθυμοι να εμπλακούμε σε μια διαδικασία που επέλεξε μια άλλη χώρα, δηλαδή να στείλει αυτούς τους ανθρώπους παράνομα στα εδάφη μας. (…) Η συμφωνία είναι νεκρή, και είναι νεκρή γιατί η Τουρκία επέλεξε να παραβιάσει τη συμφωνία λόγω όσων έγιναν στη Συρία».