Πιερρακάκης: Το Δημόσιο θα αποκτήσει σύγχρονο λογισμικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Μπαίνει οριστικά τέλος στην παράνομη χρήση λογισμικού ακόμη και από φορείς του ελληνικού Δημοσίου, με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Κατόπιν ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκηρύχθηκε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για 110.000 άδειες λογισμικού με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 31 Μαρτίου 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 38.998.485 ευρώ και περιλαμβάνει αγορά αδειών λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης. Η συγκεκριμένη προμήθεια μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement) κρίθηκε απαραίτητη, με δεδομένο ότι το ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα λογισμικά δεκαετίας, πολλά εκ των οποίων δεν υποστηρίζονται και δυσχεραίνουν καθημερινά το έργο των υπαλλήλων και καθυστερούν δραματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Με την προμήθεια των αδειών, το Δημόσιο θα επιτύχει εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χαμηλότερου κόστους κτήσης, σταθερών τιμών προϊόντων λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, συνεχή πρόσβαση στις νέες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού, απλοποιημένης παρακολούθησης των αδειών χρήσης λογισμικού, παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας του χρήστη.

Πέρα από την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, η συμφωνία αυτή συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδας από τη «λίστα 301», δηλαδή τη λίστα που περιλαμβάνει τις χώρες που χρησιμοποιούν σε υψηλά ποσοστά πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο.

Φορέας του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που διενήργησε καταγραφή των αναγκών των δημοσίων φορέων, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζει ότι «η αναβάθμιση της θέσης της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες περνά μέσα από την επίλυση των εκκρεμοτήτων που την κρατούσαν ουραγό τα προηγούμενα χρόνια. Μια από αυτές τις εκκρεμότητες σε επίπεδο λογισμικού επιλύουμε σήμερα μέσω του ανοιχτού διαγωνισμού Enterprise Agreement. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε τις προοπτικές για καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες προς τον πολίτη, καθώς μέσω της συγκεκριμένης προμήθειας αδειών χρήσης το Δημόσιο αποκτά σύγχρονο λογισμικό και παράλληλα εξοικονομεί σημαντικά κονδύλια».

Από την πλευρά του, o υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δηλώνει ότι «Εδώ και πολλά χρόνια, αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου χρησιμοποιούν λογισμικό με προβληματικές άδειες χρήσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται αφενός δικαιώματα χρήσης του λογισμικού και αφετέρου να δημιουργείται σοβαρό ζήτημα κυβερνοασφάλειας, καθιστώντας ταυτόχρονα μη εφικτές τις αναγκαίες αναβαθμίσεις σε νεότερες και πιο ασφαλείς εκδόσεις του λογισμικού. Με αυτόν τον διαγωνισμό, προάγουμε την παραγωγικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, ενώ παράλληλα θωρακίζουμε τα συστήματα έναντι κακόβουλων ενεργειών».

Τέλος, ο γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι «σκοπός μας είναι ο εκσυγχρονισμός των τεχνολογικών υποδομών των δημοσίων φορέων και η αντιμετώπιση φαινομένων παράνομης χρήσης λογισμικού. Για την επίτευξη του, ήδη πραγματοποιούμε και θα πραγματοποιήσουμε προσεχώς δράσεις που αφορούν σε επιμέρους κατηγορίες λογισμικού. Με την μαζική προμήθεια αδειών επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, μειωμένες τιμές για νέες άδειες και κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από τη “λίστα 301″».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ