2,5 εκατ. κοντέινερ εκτός δικτύου μεταφορών λόγω κορωνοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε πρώτη φάση, ο κορωνοϊός «χτύπησε» μαζικά τα κοντέινερ τα οποία λόγω της απόφασης της Κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων λόγω της επιδημίας, στοιβάζονται άδεια σε διάφορα λιμάνια του πλανήτη. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο αριθμός τους φτάνει στα 2,5 εκατομμύρια.

Τα περισσότερα από αυτά παραμένουν στην Κίνα, ενώ στη Σαγκάη υπάρχουν σήμερα 47% περισσότερα κοντέινερς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια ώρα στο Αμβούργο παρατηρείται έλλειμμα κοντέινερ, το οποίο υπολογίζεται στο 33% σε σύγκριση με τις τοπικές ανάγκες.

Αν και τα λιμάνια της Κίνας επανακάμπτουν σιγά – σιγά τα κοντέινερς που παραμένουν εγκλωβισμένα στα τελωνεία της χώρας χωρίς να έχουν ανοιχθεί, αυξάνονται σταθερά μέρα με την μέρα.

Σε μια βιομηχανία στην οποία η ορθή διαχείριση των κοντέινερ που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο κοστίζει ετησίως περί των 20 δις. δολαρίων, οι επιπτώσεις που έχουν επέλθει λόγο των περιορισμών που έχει επιβάλει ο κορωνοϊός, αναμένεται να είναι καταλυτικές.

Όπως επισημαίνουν στελέχη των εταιριών μεταφοράς, αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι παρατηρητές της αγοράς, «ακόμη και αν αύριο το πρωί επιστρέφαμε στην κανονικότητα θα απαιτούνταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε η αγορά να έβρισκε ξανά την ισορροπία της. Εκτιμάται από ειδικούς, ότι αυτή την στιγμή πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 2,5 εκατ. κοντέινερ εκτός συστήματος.