DW: Κυνισμός Ερντογάν στην πλάτη των προσφύγων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στον γερμανόφωνο τύπο πληθαίνουν οι επικρίσεις για τους χειρισμούς της Τουρκίας στα σύνορα με την Ελλάδα. Πορτρέτο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Στην πλάτη των ανθρώπων” επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Berliner Zeitung για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο. Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος επισημαίνει: “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι o Ερντογάν έχει προσχεδιάσει και προκαλέσει αυτή την κατάσταση. Είναι μία απόπειρα εκβιασμού και, επί του παρόντος, ο μοναδικός τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε είναι να αντιληφθούμε ποιον στόχο θέλει να επιτύχει ο Ερντογάν με τις απάνθρωπες πράξεις του και να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση.

Μία καλή ευκαιρία γι αυτό θα είναι η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις σχετικά με την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας για τη φροντίδα των νεοαφιχθέντων στην Τουρκία. Πριν δοθεί οποιαδήποτε υπόσχεση, πρέπει να σταματήσει κάθε απόπειρα εκβιασμού”.

Τo κλείσιμο των συνόρων από την Ελλάδα δικαιολογεί η συντηρητική εφημερίδα Die Welt στην κυριακάτικη έκδοσή της, σημειώνοντας ότι “ο Ερντογάν εξωθεί στα άκρα το κυνικό του παιχνίδι.

Σε ζωντανή μετάδοση ο κόσμος τον παρακολουθεί να εγκαινιάζει τακτικά δρομολόγια προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να απειλεί την Ευρώπη με ανθρώπους, με έφοδο στα σύνορα. Παρόμοιες σκηνές είναι γνωστές από τον ισπανικό θύλακα του Μαρόκου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανυθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε πρόσφατα την ετυμηγορία του για το καθεστώς των συνόρων: η Ισπανία δικαιούται να απελάσει Αφρικανούς που σκαρφάλωσαν στον συνοριακό φράχτη της Μελίγια, εισερχόμενοι στην ισπανική επικράτεια, χωρίς να τους προσφέρει τη δυνατότητα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ως είθισται.
Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι υπάρχουν συνοριακές διελεύσεις που είναι παράνομες. Το απαραβίαστο των συνόρων ισχύει. Υπάρχουν συνέπειες για όσους τα παραβιάζουν”.

Η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) σημειώνει ότι προ ημερών ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος μάλιστα φάνηκε να ασπάζεται την κριτική στις Βρυξέλλες για καθυστερημένη εκταμίευση της υποσχόμενης οικονομικής βοήθειας.

Με αυτή την αφορμή ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τα εξής: “Τα ελληνικά δικαστήρια είχαν αρνηθεί, ρητώς και τελεσιδίκως, την έκδοση Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Στη Βουλγαρία η έκβαση των υποθέσεων αυτών ήταν διαφορετική. Οι υποτιθέμενοι ‘τρομοκράτες’ που έβρισκαν καταφύγιο στη Βουλγαρία, συνελήφθησαν χωρίς περιστροφές και εκδόθηκαν στην Τουρκία. Αυτό μπορεί να μην συνάδει με το βουλγαρικό και το διεθνές δίκαιο, αλλά διασφαλίζει στον Μπορίσοφ την εύνοια του Ερντογάν”.

“Η επιθετικότητα του Ερντογάν είναι μία προειδοποίηση για την Ευρώπη” επιγράφεται ανάλυση στην κυριακάτικη έκδοση της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ), στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαπολύσει επίθεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε την ενορχηστρωμένη έφοδο μεταναστών στα ελληνικά σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα, για την οποία άλλωστε είχε επανειλλημμένα προειδοποιήσει. Είναι μία ασύμμετρη σύγκρουση: αντί να στείλει στρατό και τεθωρακισμένα στα σύνορα, ο αυταρχικός πρόεδρος στέλνει ανθρώπους που υποφέρουν. Οι μετανάστες είναι το όπλο του Ερντογάν. Αδιαφορεί για τη μοίρα τους, δοκιμάζει τη χρησιμότητά τους”.

Έβρος, η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το πορτρέτο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοτεχνεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με τίτλο “Στα ίχνη του πατρός” και με την υπενθύμιση ότι η Ελλάδα, κατά κανόνα, κυβερνάται από συγκεκριμένες πολιτικές δυναστείες. Αναφερόμενη στην πολιτική σταδιοδρομία του σημερινού πρωθυπουργού ο αρθρογράφος αναφέρει ότι “πολλά του είχαν προσφερθεί λόγω πολιτικής καταγωγής, όχι όμως και η ανέλιξή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τα ηνία κρατούσαν γόνοι άλλων δυναστειών με επιρροή, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ή ο Αντώνης Σαμαράς”.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός περνάει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία του και επισημαίνει ότι “αν μη τι άλλο μπορεί να βασίζεται σε κάτι σπάνιο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα: σε μία σχεδόν πλήρη υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στηρίζει και εκείνος την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων στη Θράκη”.

Πηγή:Deutsche Welle