Κρίσιμη συνάντηση σήμερα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο με την Μέρκελ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Κρίσιμη συνάντηση έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει την κρίση με την Τουρκία, όπως εξελίσσεται στα σύνορα στον Έβρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος θα βρεθούν τετ α τετ λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ραντεβού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία αποτελεί βασικός πρωταγωνιστής εντός και εκτός ΕΕ για τις εξελίξεις στο θέμα του μεταναστευτικού, με την Μέρκελ να διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Επίσης, το ευρωπαϊκό ταμείο, από όπου ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να εκταμιευτούν μεγαλύτερα κονδύλια με προορισμό την Άγκυρα, καθορίζεται κυρίως από το Βερολίνο.

Από ελληνικής πλευράς, κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος σε συζήτηση με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά σύνορα.

Ταυτόχρονα η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συνεργασία με το Βερολίνο για τις αλλαγές στο Δουβλίνο και την διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ασύλου στην Ένωση.

Οι προτάσεις που επεξεργάζεται η Κομισιόν, οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο, θα οριστικοποιηθούν και θα τεθούν προς εφαρμογή το επόμενο εξάμηνο, οπότε την προεδρία της ΕΕ θα έχει η Γερμανία.