Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται.

«Βρίσκομαι στο Βερολίνο σε μία συγκυρία η οποία είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη γιατί δίπλα στο μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζουμε και δύο πρόσθετες προκλήσεις: την απόπειρα της Τουρκίας να καταστήσει ουσιαστικά παράνομους εισβολείς για δικά της ανταλλάγματα, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Καλούμαστε όμως να αντιμετωπίσουμε και την επιδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή πολιτών τη υφήλιο και με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε μία τροχιά ανάπτυξης, τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές που ούτως ή αλλιώς σχεδίασε», είπε.

«Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άνγκελα τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως π.χ. κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης τόνισε.