Χωρίς κουβέντα αποχώρησε από τις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μόλις μια ώρα χρειάστηκαν οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ για να καταλάβουν, ή καλύτερα για να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη γνώριζαν πως η συνάντηση τους με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιας και ο Τούρκος Πρόεδρος εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να μην συζητά, αλλά να επιχειρεί να επιβάλει τους όρους του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από την συνάντηση χωρίς να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους αφού δεν συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου που είχε προγραμματισθεί για μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο τόσο η Πρόεδρος της Κομισιον, όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετείχαν κανονικά στην συνέντευξη επισημαίνοντας ότι εν τέλει στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα ξαναδιαβάσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016 !

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ θα φτιαχτεί μια ομάδα τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Η αποχώρηση όμως του Τούρκου Προέδρου χωρίς έστω μια μικρή δήλωση ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση στην διάρκεια της οποίας οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον έθεσαν προ των ευθυνών του για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο και στο Αιγαίο καλώντας τον να αποσύρει τους μετανάστες και κατόπιν να υπάρξει διάλογος για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο Σαρλ Μισέλ πάντως χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάσταση των μεταναστών στον Έβρο.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Η εξέταση των στοιχείων της συμφωνίας θα γίνει για το σύνολο των προβλέψεων του 2016.