Ο κορωνοϊός χτυπά ανελέητα τις διεθνείς αγορές – Έχασαν πάνω από 12 τρισ. δολάρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο κόκκινο βρίσκονται οι αποδόσεις των διεθνών αγορών. Πάνω από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν “κάνει φτερά” από τις διεθνείς αγορές μέσα σε 11 συνεδριάσεις. Περίπου 3 τρισ. χάθηκαν από το χθεσινό σοκ των αγορών σε διεθνές επίπεδο, λόγω των ανησυχιών από την εξάπλωση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που προκάλεσε ο “πόλεμος” που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600, υπέστη μεγάλες απώλειες, μετά και τη χθεσινή του πτώση ύψους 7%, ενώ την χειρότερη μέρα από τον Δεκέμβριο του 2008 σημείωσε ο ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index .

Το τελικό χτύπημα έδωσε και η μεγάλη χθεσινή πτώση στην Wall Street, καθώς για πρώτη φορά, σημειώθηκε διακοπή συναλλαγών, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, αφού ο S&P 500 έκανε βουτιά 7%.

Η Bank of America, σημειώνει ότι οι αγορές φαίνεται ότι πλέον παραδέχονται την ήττα, καθώς ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, την καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Morgan Stanley, εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις, εάν δεν παρθούν αποφάσεις για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως σημειώνει, μία επιπλέον πτώση 10% για τις αμερικανικές μετοχές είναι πιθανή, ενώ εκτιμά πως τα περιθώρια πτώσης για τον NASDAQ είναι ακόμη μεγαλύτερα. Πάντως, όπως επισημαίνει, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διόρθωση, θα ξεκινήσει μια εντυπωσιακή άνοδος.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις χειρότερες αποδόσεις διεθνώς με πτώση 35% το 2020 έως τώρα και ακολουθούν ο αυστριακός ΑΤΧ με πτώση 25%, ο πολωνικός WIG 20 με απώλειες 24,4%, ο βραζιλιάνικος Bovespa o οποίος βρίσκεται στο 23,2%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -14,68%, ο γαλλικός CAC 40 στο -21,3%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -20,8%, ο γερμανικός DAX στο 19,6%, ο βελγικός BEL 20 στο -19,4% και ο ισπανικός IBEX 35 στο -19,4%.